Završio prvi svjetski sajam u nautici “International Charter Expo”

Objavljeno 05.11.2017 - TurizamVijesti

Završio prvi svjetski sajam u nautici “International Charter Expo”

Prvi svjetski sajam u nautici “International Charter Expo” zaslužan je za više od 2500 noćenja u Zagrebu ovog vikenda. Okupio je oko 400 tvrtki iz više od 40 zemalja.

Sve se one bave nautikom, a došli su i najveći svjetski brodograditelji čarter-jahti. Sajam mogu posjetiti samo tvrtke koje se bave nautičkim biznisom.

Čarter-jahte proizvode se u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, ali i Hrvatskoj. Francuski izlagači među najvećim su svjetskim proizvođačima srednje klase charter plovila, dok Talijani proizvode najviše super luksuznih plovila.

Cijena plovila od 10 do 20 metara kreće se od 100.000 do 1 500 000 eura. U Hrvatskoj čarter u ukupnom prihodu od turizma ima izrazito velik udio, i predstavlja sastavni dio velikog imidža države. Primjerice jedrilica od 20 metara dužine godišnji vez u ACI marini Ičići plaća 16000 eura, za održavanje i uređivanje plovila godišnje se potroši oko 10 000 eura, osiguranje navedenog plovila stoji 10 000 eura, posada na navedenom plovilu iznosi oko 30 000 eura neto, a gosti koji dođu na takvu jedrilicu kroz tri mjeseca ostave oko 200 000 eura. Ovaj primjer pokazuje da charter turizam u Hrvatskoj zarađuje ogromne novce i sasvim sigurno ima veliki udio u hrvatskom turizmu, do 10 posto.

Ovogodišnja loša vremenska situacija u srednjoj Americi prouzročili su pad upita charter turista, a  uragani Irma i Marija uništile su stotine brodova. Stalni vjetrovi i valovi u Grčkoj, te različite gospodarske i političke nesigurnosti i državama poput Grčke, Turske učinile su Hrvatsku TOP EU destinacijom za charter turizam.

“International Charter Expo”  je odlična manifestacija na kojoj se mogu družiti ljudi iz struke i važno je da organizator uspije svake godine stvoriti veći i jači sajam.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u