Zašto su Srbi bombardirali Banske dvore?

Objavljeno 07.10.2018 - Vijesti

Zašto su Srbi bombardirali Banske dvore?

Na današnji dan prije 27 godina raketirani su Banski dvori. Uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, tada su u Banskim dvorima bili i Stjepan Mesić te Ante Marković, predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva odnosno vlade. Srpski napad na novu hrvatsku vlast dogodio se na dan isteka tromjesečnog moratorija i samo dan uoči odluke o hrvatskoj samostalnosti. Srbi u željeli pobiti Tuđmana i Mesića i s time obezglavidi vođe hrvatskog naroda na putu ka slobodi.

Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore i napad je ocijenjen pokušajem atentata na Tuđmana. Jedna je osoba u napadu poginula, a četiri su ozlijeđene. U Banskim dvorima šteta je bila velika, dio krova je razrušen, oštećeno je i pročelje te gotovo sve prostorije.

Položio sam vijenac na zgradu Vlade kao sjećanje na 7.10.1991., kada je JNA u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku raketirala Banske dvore, kazao je premijer Plenković. To je bio jedan od prijelomnih trenutaka koji su ubrzali proces osamostaljenja Republike Hrvatske.

Po nalogu srpskih vođa JNA je napala Banske dvore u trenutku kad se njezina i agresija pobunjenih lokalnih Srba proširila na gotovo cijelu Hrvatsku i kad je istekao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. Zajednica je, naime, vjerovala da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem.

Dan poslije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, SFRJ.
Hrvatska je danas uspješna članica EU i NATOa, a Srbija je kažnjena za svoju osvajačku i agresorsku politilu snažnim gospodarskim embargom i vojnom intervencijom NATOa.
Srbija se i do dan danas nije gospodarski oporavila od blokada u devedesetima, no problem je što se ta država opet našla u raljama radikalnih vođa pa se Srbiji ponovno zatvaraju sva vrata demokratskog svijeta.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u