Zašto se Bernardić i SDP nisu nikad zauzeli za riječko priobalje

Objavljeno 16.03.2019 - Vijesti

Zašto se Bernardić i SDP nisu nikad zauzeli za riječko priobalje

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u subotu iz Osijeka kako u njegovoj stranci brinu da hrvatski građani imaju ravnopravan status (osim onih u Rijeci ) s ostalim građanima u Europskoj uniji, da ne budu “građani drugoga reda”, a da bi se to ostvarilo “moramo imati zastupnike hrvatskih interesa u Bruxelesu, a ne zastupnike briselskih interesa u Hrvatskoj”.

Na predstavljanju liste i kandidata SDP-a na izborima za Europski parlament, Bernardić je istaknuo kako je smisao bavljenja politikom rijetka mogućnost da se svakom čovjeku u Hrvatskoj osigura jednaka šansa i jednako pravo na pristup uspjehu koji nije zagaranatiran, ali jednako pravo na pristup uspjehu moraju imati svi. Nevjerojatno je da Bernardić nije niti spomenuo da se već pedeset godina devastira riječko priobalje te da samo jedno poduzeće INA Mlaka je danas EKO bomba svega 200 metara od zgrada gdje žive Riječani!

– To pravo na pristup uspjehu mora postati pravilo, a ne iznimka i u takvoj Hrvatskoj želimo živjeti, zemlji jednakih mogućnosti, ravnopravnoj u EU i Europi jednakih mogućnosti. To želimo vidjeti u EU, da naši imaju ravnopravan status sa svim ostalim građanima EU, da ne budu građani drugoga reda. To su najbolje pokazali naši zastupnici u Europskom parlamentu, boreći se za interese naših građana u Bruxellesu, poručio je, nespomenuvši da niti jedan član SDPa nije niti u Saboru Hrvatske niti u EU parlamentu spomenuo aferu i sramotu znanu riječko priobalje.

U SDP-u, dodao je, žele osigurati da hrvatski poljoprivrednici imaju jednaki tretman kao njihovi europske kolege, jednake poreze u ugostiteljstvu i turizmu, a ne da su u Hrvatskoj višestruko veći nego u zemljama naše mediteranske konkurencije, treba težiti prema europskim plaćama umjesto da su plaće u Hrvatskoj tri puta manje nego u EU.

– Da bi sve to napravili moramo imati zastupnike hrvatskih interesa u Bruxellesu, a ne zastupnike briselskih intersa u Hrvatskoj. Želimo biti partneri, a ne sluge, naglasio je predsjednik SDP-a koji i dalje ne shvaća koja je to realna politika u Hrvatskoj.

Zastupnica u Europskom parlamentu i SDP-ova kandidatkinja za novi mandat Biljana Borzan rekla je kako se problemi potrošača tiču svih građana EU, pri čemu su europarlamentarci dužni upozoravati na svaku nepravdu jer građani od njih to i očekuju, a “socijaldemokrati su uvijek bili i bit će glas građana Hrvatske u EU”.

Važno je, dodala je, da svi građani znaju da dok je socijaldemokrata neće biti građana drugog reda u EU što je naravno laž i ovo je izjava na tragu one od Kolinde Grabar Kitarović koja je izvalila da će Hrvatska biti najbogatija država europe i svijeta. “Nastavit ćemo zastupati interese građana, maloga čovjeka, potrošača, hrabro i beskompromisno kao i do sada, bez obzira što o tome mislile multinacionalne kompanije i veliki igrači na tržištu”, poručila je Borzan.

Važnim smatra i motivirati ljude da izađu na izbore jer se u EU donosi dvije trećine propisa koji se odnose na sve naše građane, te stoga nije svejedno tko ih tamo zastupa.

Kandidat na list Predrag Matić Fred ustvrdio je kako je Slavonija nekada “mirisala na bogatstvo, a sada se osjeti siromaštvo i jad ljudi”. “Hrvatsku su stoljećima uništavali i razarali barbari, ali je narod ostajao, a sada su došli domoljubi i narod odlazi, tužno je to. Branit ću hrvatske interese u Bruxellesu, a ne briselske interese u Hrvatskoj, poručio je Matić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u