Zar je “Za dom spremni” najvažnije?

Objavljeno 16.02.2019 - Izdvojeno

Zar je “Za dom spremni” najvažnije?

U povodu četvrte obljetnice polaganja svečane prisege predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svojem je uredu održala konferenciju za novinare na kojoj se osvrnula na dosadašnji rad.

Govoreći o svojem djelovanju u vanjskoj politici, posebice je istaknula susrete s kineskim predsjednikom Xijem, predsjednicima Trumpom i Putinom, kancelarkom Merkel te Inicijativu triju mora, za koju je rekla da je više nego uspješna.

– Posebno je značajna Inicijativa triju mora koja je uspjela i ima potencijala transformirati 12 zemalja EU-a. Unutar Inicijative Hrvatska može više napredovati. Hrvatska će tako pridonijeti energetskoj neovisnosti EU-a kao energetsko središtu na jugu srednje Europe. Temeljni je cilj inicijative rast standarda i bolji život za sve naše građane, istaknula je predsjednica na početku konferencije.

U četiri godine surađivala je s trima vladama i bila je jednaka prema svima – rekla je predsjednica odgovarajući na pitanje je li otupila oštricu prema vladi i time osigurala potporu HDZ-a za novi mandat. Predsjednica ističe da još nije istaknula kandidaturu za sljedeći mandat i da će o toj odluci izvijestiti javnost.

Na podsjetnik kako je na početku mandata obećala da će Hrvatska biti najrazvijenija zemlja svijeta, rekla je kako i dalje vjeruje da će “Hrvatska biti među najrazvijenijima i najboljim zemljama za život”.

– Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska, rekla je.

Komentirajući izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija rekla je kako svaki zločin treba osuditi.

– Povijesno utvrđivanje istine je pravi korak naprijed. Jedan zločin se ne treba opravdavati drugim. Ne uspoređujem zločine. Zločin je zločin i treba ga promatrati individualno, istaknula je Grabar-Kitarović.

Novinari su je podsjetili kako je jednom prilikom rekla da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav.

– Da, ja sam počinila pogrešku kad sam rekla da je ‘Za dom spremni’ povijesni hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi to više puta rekli neki od mojih savjetnika. On je kompromitiran i neprihvatljiv, poručila je predsjednica RH.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u