Zahtijevamo svoja Ustavom i Zakonom zajamčena prava!

Objavljeno 11.11.2019 - Vijesti

Zahtijevamo svoja Ustavom i Zakonom zajamčena prava!

U ime mještana Marčelja i Udruge „Krizni eko stožer Marišćina“ te mještana Medulina i građanske inicijative „Čist zrak, duga ljubav“ (Kaštijun) danas ćemo zajednički održati sastanak s Ministrom zaštite okoliša i energetike, gospodinom Tomislavom Ćorićem. Sastanak će se održati u Ministarstvu zaštite okoliša u 13 sati ,na inicijativu naše dvije udruge, kako bi Ministra podsjetili na katastrofalno stanje prva dva centra za gospodarenje otpadom, ŽCGO Kaštijun i ŽCGO Marišćina.
U 30 minuta, koliko nam je Ministar odlučio posvetiti, planiramo ponoviti kako izgleda naša svakodnevica i kako nećemo odustati od naših zahtjeva da nam se vrati Ustavom zajamčeno pravo na zdravi život.
Na sastanku ćemo, pored podsjećanja na trenutno stanje, Ministru predati i slijedeća tri zahtjeva:
 Zahtijevamo da Ministar hitno zatvori ŽCGO Kaštijun i ŽCGO Marišćina sve dok se ne riješi smrad koji se svakodnevno širi iz ova dva centra i truje naše sumještane. Ne prihvaćamo opravdanja da je smrad unutar „dozvoljenih graničnih vrijednosti“. Za nas, granica smrada otrovnih plinova koji se šire iz ova dva primitivna deponija može biti jedno 0 (nula)! Zahtijevamo da Ministar poštuje članak 70. Ustava RH i osigura nam pravo na zdravi život.
 Zahtijevamo da Ministar poštuje Zakon o održivom gospodarenju otpadom, te Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom i osigura da Gradovi i Općine u Republici Hrvatskoj donesu zakonite Odluke o gospodarenju otpadom, s jasnom namjerom odvojenog prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada. Svjedoci smo da jedinice lokalne samoupravu u Istarskoj i Primorko goranskoj županiji namjerno krše Zakon donoseći Odluke u kojima se biorazgradivi komunalni otpad skuplja zajedno s miješanim komunalnim otpadom, a sve kako bi sačuvali ova dva propala projekta. ŽCGO Marišćina i ŽCGO Kaštijun tehnološki nisu funkcionalni ukoliko u njih ne dolazi biorazgradivi komunalni otpad, a to je upravo ono što smrdi i što hitno, zbog zdravlja nas mještana, treba nestati iz ova dva centra!
 Zahtijevamo od Ministra zaštite okoliša i energetike, gospodina Tomislava Ćorića, da spriječi da kazne Europske unije, koje nam slijede zbog loše politike gospodarenja otpadom i ne odvajanja 50% otpada do kraja 2020. godine, ne postanu kazne za nas građane. Građani nisu krivi za nemar, nerad i lošu politiku gospodarenja otpadom. Krivci za ovako loše stanje su Ministarstvo, Gradovi i Općine i oni su ti koji kazne trebaju platiti, a ne mi građani kroz povećane račune za odvoz i zbrinjavanje otpada.

Za građansku inicijativu „Čist zrak, duga ljubav“ – ŽCGO Kaštijun, Divna Radolović Rosanda
Za udrugu „Krizni eko stožer Marišćina“ – ŽCGO Marišćina , Mirna Međimorec, Josip Katalinić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u