Zadovoljstvo posjetom Njemačkoj

Objavljeno 28.08.2018 - Vijesti

Zadovoljstvo posjetom Njemačkoj

U razgovoru za HRT premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo posjetom Njemačkoj.

Ovaj drugi posjet Njemačkoj u mandatu prošao je jako dobro. Mi već imamo kvalitetan dijalog, prijateljske odnose… S kancelarkom Angelom Merkel vodio je, kako kaže, vrlo sadržajan i srdačan razgovor. Ono što je najvažnije je unapređenje odnosa između dvije zemlje koje su prijateljske. Hrvatskoj je Njemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera s kojom smo prošle godine imali 5,2 milijarde eura robne razmjene. Njemačka je u zadnjih 25 godina uložila u Hrvatsku preko 3 milijarde eura. Njemačke kompanije zapošljavaju oko 80 tisuća ljudi, u Hrvatsku dolazi dva i pol milijuna turista, u Njemačkoj živi više od 300 tisuća Hrvata, izjavio je premijer.

Upravo zbog tih svih podataka dogovarali smo potpisivanje akcijskog plana koji će u 10 područja staviti odnose Njemački i Hrvatske na novu razinu, istaknuo je.

S kancelarkom je razgovarao i o situaciji na jugoistoku Europe, oko europskih tema i globalnih pitanja.

Premijer je rekao kako je posjet počeo susretima s predstavnicima njemačkih gospodarskih komora. S njemačkim partnerima planira se sastanak o novim ulaganjima krajem studenog ove godine u Zagrebu, najavio je premijer. Istaknuo je kako su svi oni koji do sada djeluju u Hrvatskoj zainteresirani za nastavak ulaganja. No, i druge njemačke kompanije imaju želju doći na hrvatsko tržište. Istaknuo je kako mu je danas predstavljen jedan zanimljiv projekt u energetskom sektoru.

Premijer je izrazio uvjerenje da će Njemačka nastaviti takvim pristupom poticati ulaganja u Hrvatsku. Na nama je da ulagačka klima bude što povoljnija, pravni sustav pouzdan, porezna politika poticajna i učinkovita javna administracija, rekao je premijer.

Dotakli smo i najvažniju političku temu – projekt migracija. Premijer je rekao kako Hrvatska ima jasnu ambiciju da naš prvi sljedeći korak u smislu tješnje integracije bude ulazak u šengenski prostor. Na tom tragu radimo, osobito Ministarstvo unutarnjih poslova. Ispunili smo brojne kriterije, rekao je Plenković te naglasio kako se nada da će to biti tijekom 2019. prije našeg predsjedanja EU-om.

Rekao je i kako je kancelarka je to podržala. Pohvalila je napore hrvatske policije na sprečavanju nezakonitih migracija na toj istočnoj mediteranskoj i zapadnoj balkanskoj ruti. Vjerujem da ćemo taj cilj ostvariti, istaknuo je.

Na upit o situaciji u Uljaniku, premijer je rekao kako ministri rade na pronalaženju rješenja za dvije plaće. Do sjednice Vlade u Puli razmotrit ćemo sadržajno održiv način i budućnost brodogradnje. Razumijemo koliko ona znači u ekonomskom, socijalnom i identitetskom smislu i za Istru i Primorsko-goransku županiju, rekao je premijer.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u