Za nasilje u školama najviše krivi MEDIJI

Objavljeno 11.02.2019 - Vijesti

Za nasilje u školama najviše krivi MEDIJI

Televizijski programi puni su nasilja. Serije i filmovi promoviraju ubijanja kao i dokumentarni filmovi. Samo jedan jedini dan uz TV dovoljan je da se uoči propaganda nasilja kroz serije ili filmve CSI, Mentalist, Kosti, Zaboravljeni slučaj, Detektiv Murdoch, Zakon i Red, Umri muški, Djevojke na zadatku, Tjelesna strast, Tragovi zločina…itd.

Opus serija i filmova koji promoviraju zločin kao sastavni dio naše civilizacije je fascinantan. Nadodamo li tome još da se i si ostali mediji natječu u objavama crnih vijesti dolazimo do zaključka da mladi u Hrvatskoj i u svijetu uopće nisu nasilni!

Sitna nasilja po školama poput zadirkivanja školaraca, žigosanja istih, lagane tuče, nesmotrenost ili drskost prema profesorima, markiranje nastave su mlaka kopija onoga kako se odrasli ponašaju u stvarnom svijetu, a mediji to sa svom srcem prenose.

Sve veći broj psihologa uočava važnost da se promjena djece na bolje ne može odigrati bez promjene ponašanja odraslih pa prenosimo mišljenje jedne psihologinje:

Mislim da smo svi odgovorni za preventivno djelovanje. Nije neko dijete se probudilo i odjednom postalo nasilno te primjerice premlati drugoga. Gdje smo bili kada je to dijete imalo šest ili sedam godina. Za odgoj djece su odgovorni roditelji, ali njima je danas teže nego ikada. Djeca su “izbombardirana” različitim nasilnim sadržajima. Kako djetetu reći ne budi nasilan, ne psuj, ne kradi, ako su upravo to ljudi koji pune naše naslovnice. Djeca tako uče agresivno ponašanje, kaže psihologinja Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Roditelji imaju težak zadatak “da budu brana” između onoga što društvo djeci nudi i onoga kako oni žele da se razvijaju.

– Potrebno je razgovarati s djecom. Ne možemo reći mediji su pokvarili djecu i tu ništa ne možemo učiniti, kaže psihologinja Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Dodaje da je vrlo velika uloga medija. Hoće li neko neprihvatljivo ponašanje prikazati senzacionalistički ili tako da se ono osudi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u