Vukovar je jasno upozorio da je pravosuđe ne učinkovito!

Objavljeno 14.10.2018 - Vijesti

Vukovar je jasno upozorio da je pravosuđe ne učinkovito!

Dvadesetak tisuća ljudi okupilo se na prosvjednom skupu u Vukovaru, na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave, a protiv neaktivnog hrvatskog pravosuđa uslučaju procesuiranja ratnih zločinaca. Prosvjed je usmjeren i protiv Plenkovića koji je u koaliciji s Pupovcem koji pak bez srama ponavja stavove Vučića bez da trepne.
Prosvjed je počeo u 14 sati intoniranjem hrvatske himne “Lijepa naša domovino” i minutom šutnje za stradale u Domovinskom ratu, a završio je nešto prije 16 sati.

Nakon obraćanja nekolicine govornika i nekoliko svjedočanstava o zločinima rečeno je da će se idući skup održati 12. listopada 2019., također u Vukovaru, zbog neprocesuiranja ratnih zločina.

enava: Tko je odgovoran što je predmet “Ovčara” otvoren tek lani?

Penava je istaknuo ranije da se skup organizira zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina. Danas je izjavio, obraćajući se okupljenima: u 27 godina smo kao država zakazali kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Za to svi snosimo odgovornost. Ali daleko najveću dužnosnici koji su obnašali funkciju u proteklom vremenu. Umjesto da ih se optuži za nečinjene, dužnosnici se samo zarotiraju u funkcijama, kazao je.

Svo vrijeme ovog svijeta neće biti dovoljno našim institucijama, ako ovako nastave raditi, dodao je i upitao tko je odgovoran za to što je predmet Ovčara otvoren tek lani.

Vukas: Već 27 godina zatvaraju se usta i zataškavaju zločini

Okupljenima se prvi obratio Pavle Vukas, bivši branitelj i zatočenik srpskog logora. Kazao je da se umjesto pravde već 27 godina zatvaraju usta i zataškavaju zločini. Tjeraju nas da pognute glave živimo među svojim zlostavljačima, da gledamo one koji su nas tukli, silovali i iživljavali se na nezamislivo neljudski način, kazao je među ostalim Vukas.

Josić: Znamo da nalogodavci neće odgovarati za učinjeno

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika, rekao je da institucije nisu napravile ono što su trebale raditi. Prikupljeno je dovoljno dokaza i svjedočanstava, a vjerujem da postoje i snimke, ne bi nikoga procesuirali. Ako ovim prosvjedom ne dođe do promjena, uvjeren sam da će se ponovno organizirati novi u Vukovaru ili u Zagrebu. Ovo je početak. Svaki put kad je Vukovar pozvao ljude, oni su se odazvali na poziv, pa i ponovo će doći ukoliko ih pozovemo, kazao je Josić.

Osuđeno je 12 pijanih četnika koji su za sve krivi, a svi znamo da nije tako. Znamo da nalogodavci neće odgovarati za učinjeno, rekao je i dodao da mu je u ratu ubijeno nekoliko članova obitelji, među kojima je bio i otac.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u