Vladajući protiv predsjednice, MOSTa, Živog Zida i svih koji su za referendum

Objavljeno 05.06.2018 - IzdvojenoVijesti

Vladajući protiv predsjednice, MOSTa, Živog Zida i svih koji su za referendum

Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima sa zastupnicima nacionalnih manjina, a zatim i s drugim koalicijskim partnerima. Najviše se komentirao referendum za promjenu izbornog sustava Građanske inicijative “Narod odlučuje” za koji vlast ne može ništa protiv, a željeli bi.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je da ga ne čudi referendumska inicijativa Željke Markić za održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava jer od nje nije niti očekivao proeuropsku, naprednu i otvorenu inicijativu, ali da je očekivao od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je predsjednica svih hrvatskih građana, uključujući i manjina i da ne nasjeda na podvale populizma.

Ocijenio je da su hvatanje potpisa na pravima manjina kao da su najveći danas problem u Hrvatskoj, najniže moguće strasti. Kao da se nitko ne pita kako će završiti naša hrvatska manjina u Mađarskoj ili Srbiji, što će biti odgovor. Kao da se nitko ne pita kako povećati plaće, zaposlenost i investicije, već odjedanput pokreti koji toliko žele ući u Sabor i zastupati narod i onda koristiti sve benefite takvog javnog nastupa, skreću pažnju da su najveći problem u Hrvatskoj dosegnuta prava nacionalnih manjina, kazao je Vrdoljak.

Na pitanje očekuje li da se predsjednica od toga distancira, kazao je da ne očekuje ništa.

Rekao je da na sastanku nije bilo puno detalja oko Agrokora jer ne zna niti premijer svaki detalj. Veseli ga, kaže, najava da će nagodba doći u zadanim okvirima, a to, tvrdi Vrdoljak, znači da smo unatoč svim problemima tijekom procesa došli do rezultata na zadovoljstvo zaposlenih unutar sustava, ali i dobavljača.

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac odbacio je optužbe Građanske inicijative “Narod odlučuje” o pritiscima iz redova vladajućih i oporbe protiv održavanja referenduma o izmjeni izbornog zakona i smanjenju prava manjinskih zastupnika.

Ne vidim da postoji bilo kakva kampanja Vlade, vladajuće koalicije ili političkih stranaka u Saboru, izjavio je Pupovac nakon sastanka predstavnika nacionalnih manjina s premijerom.

Za razliku od predstavnika inicijative, kaže Pupovac, nitko od političkih stranaka niti predstavnika Vlade ne vodi nikakvu kampanju niti se upušta u pretjerana komentiranja i izjašnjavanja u vezi s referendumskom inicijativom.

Pupovac smatra i da se predsjednica uključila u priču prije nego su stvari sazrele i dublje ušla u to područje nego što je kazala da će ući.

Predstavnik talijanske manjine Furio Radin naglasio je kako je sam premijer Plenković rekao da bi, u slučaju, ne daj Bože uspjeha referenduma proizvod bili invalidni zastupnici nacionalnih manjina. S tim se naravno slažem, ustvrdio je

Komentirao je i odnos predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prema referendumu, za čije su održavanje svoje potpise stavila i četiri njezina savjetnika.

To što su njezini savjetnici potpisali, to je problem predsjednice Republike. Kada je gospodin Tatalović iznio jednu sličnu ideju, a bio je savjetnik kod predsjednika Josipovića, reagirali smo žestoko, gospodin Josipović se distancirao od njega. Ja ne ulazim u odnose između predsjednice i njezinih savjetnika, rekao je.
Priznao je kako je iznenađen njezinim odnosom prema referendumu te činjenicom da je primila Željku Markić.

Na pitanje očekuju li jamstva od premijera po pitanju prava nacionalnih manjina, predstavnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek uzvratio je da nije siguran da premijer može davati neke garancije o tome hoće li ili ne doći do referenduma.
Treba pričekati. Roka za predaju na žalost nema i tu se može još svašta dogoditi. Zakon o referendumu, pa i Ustav, malo je nedefiniran, imamo kontradiktorne izjave nekih ustavnih stručnjaka i vjerujem da će o tome mišljenje dati Ustavni sud, rekao je Bilek.

Upitan o tome je li iznenađen potporom predsjednice referendumu, Bilek je kazao kako ona nije rekla da podupire referendum, nego građane i njihovu volju.
Referenduma o ljudskim pravima ne treba biti jer je to pitanje definirano Ustavom, a zastupnici manjina bore se i za prava Hrvata izvan RH pa takva pitanja mogu imati štetne utjecaje izvan RH, poručio je Bilek.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u