Vlada ne zna što će s 3. majem i bavulja odlukama

Objavljeno 04.07.2019 - GospodarstvoVijesti

Vlada ne zna što će s 3. majem i bavulja odlukama

Novo ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u 3. maju održat će se u četvrtak na Trgovačkom sudu u Rijeci, a nakon njega moglo bi se napokon znati ide li to brodogradilište u stečaj.

Ročište je nekoliko puta odgađano, posljednji put početkom lipnja jer se, kako je tada rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u 3. maju.
Sutkinja Liljana Ugrin tada je rekla kako ima informaciju da država ozbiljno razmatra mogućnost pozitivnog rješenja, bilo privremenim financiranjem, bilo da se, ako se otvori stečaj, u 3. maju nastavi djelatnost.

Malo više od dva tjedna nakon posljednje odgode ročišta ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da nema ozbiljnije namjere najvećega kineskog brodograditelja China Shipbuilding Industry Corporationa da kupi ili uđe u strateško partnerstvo u 3. maju te kako se traži način da se brodovi koji su započeti dovrše i isporuče.

Nekoliko dana poslije, Horvat je izjavio kako misli da 3. maj neće u stečaj te kako je namjera da se pronađe rješenje za pomoć tom brodogradilištu da bi se dovršili započeti brodovi.

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja poslao je u ponedjeljak vjerovnicima tog brodogradilišta koji još nisu povukli ovrhe zamolbu da to učine što prije kako bi se odblokirao račun brodogradilišta.

Odbor ističe da bi otvaranjem stečaja nad 3. majem svi bili na većem financijskom gubitku nego u slučaju da se nastavi poslovanje bez stečaja.
Predstavnik radnika i predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić pozvao je prije vjerovnike da povuku ovrhe i tako omoguće deblokadu računa tvrtke jer je to, kako je rekao, jedini put koji vodi izbjegavanju stečaja te nastavku poslovanja i suradnje u izgradnji brodova.

Direktor brodogradilišta 3. maja Edi Kučan u srijedu je, uoči sudskog ročišta o pretpostavkama za otvaranje stečaja u tom brodogradilištu, Trgovačkom sudu u Rijeci dostavio izvješće u kojemu navodi da je u tijeku intenzivno skidanje blokade s računa, da je nakon sporazuma s dijelom vjerovnika ukupna suma zbog koje je blokiran račun 3. maja smanjena sa 156,3 milijuna kuna na 116,3 milijuna te da se očekuje da do ročišta bude manja od 100 milijuna kuna.

Nitko nema jasne strategije razvoja 3. maja niti Vlada RH niti Edi Kučan. Jedina ideja je uvaljivanje brodogradilišta strancima sa svim dugovima bez razvojne strategije i druga strategija je otimanje novaca od građana Hrvatske u ulupavanje u nerestrukturirana brodogradilišta na štetu građana i na korist privremenih direktora poslušnika.

KIGO GRUPA d.o.o je ponudila jedno od rješenja preustroja brodogradilišta 3.maj, no osim bivšeg direktora Percana nitko dalje nije imao sluha za nove poslovne trenutke s obzirom da okruženje i nova svjetska događanja.

Vladu RH ne zanimaju održiva rješenja i vizije kvalitetnih gospodarstvenika i probleme propalih brodogradilišta pokušavaju riješiti politikom , a ne gospodarstvom!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u