Vlada mora biti aktivnija u zaštiti turizma!

Objavljeno 19.04.2020 - IzdvojenoTurizam

Vlada mora biti aktivnija u zaštiti turizma!

Sramotno je da i Česi i Austrijanci daju inicijative sa svojim idejama kako bi se mogli napraviti nekakvi dogovori kojima bi se olakšao dolazak turista u Hrvatsku iz navedenih destinacija, a sama Hrvatska, tj. Vlada RH se ponaša kao da turizam nas Hrvate uopće ne zanima i kao da to nije najvažnija gospodarska grana naše države.

Iako se vidi da koronavirus iz dana u dan slabi, te da je sve više izliječenih od ovoga virusa, hrvatska Vlada nije pokazala optimizam i vizionarstvo za turističku sezonu 2020.

Turisti Njemačke, Austrije i Slovenije, te Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske pokazuju ogroman interes za Hrvatsku 2020.

Hrvatska je auto destinacija, sigurna je država i uspješno se obranila od koronavirusa dobrom organizacijom i dobrom pripremom.

Dok državne institucije šute, privatni sektor radi veliku promidžbu Hrvatske kao sigurne destinacije i većina turista koja je ove godine imala Španjolsku, Francusku i Italiju u svojim planovima za godišnji odmor, sada žele da to bute Hrvatska.

Ova sezona bi mogla biti najbolja turistička sezona za Hrvatsku ikad!

Kako je tome pristupila Vlada RH?

Nikako, ili krajnje površno!

Vlada RH još uvijek šalje nesigurne signale stranim turistima, pa tako stranim vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj još nije omogućeno da sa potvrdama da su zdravi mogu ući u Hrvatsku. Isto je i s vlasnicima kompanija u Hrvatskoj! Ove skupine građana su trebala biti prve osobe koje bi mogle ući u Hrvatsku barem od 01. svibnja za kada se očekuje znatna stabilizacija stanja s koronavirusom.

Po procjeni epidemiologa, zbog proljetnih tlačenja, i ovaj virus trebao bi znatno oslabjeti do 15. svibnja, dakle u inozemstvo se mogla poslati jasna poruka da se Hrvatska za turističku sezonu 2020. otvara 01. lipnja za turiste koji budu imali papir svojeg liječnika da su zdravi.

Ovakva odluka bila bi jasna i nedvosmislena i ona bi uvelike pomogla da se spasi turistička sezona 2020. Pripremili bi se turistički djelatnici, kao i sami turisti!

Logično je da stožer civilne zaštite ima za cilj da se što manji broj ljudi u Hrvatskoj zarazi od koronavirusa kako bi se sačuvali ljudski životi, no Vlada RH treba sagledati veću sliku te treba sagledati koje bi bile trajne posljedice za ljudske živote ukoliko se upropasti gospodarstvo hrvatskog priobalja uništavanjem turističke sezone.

Prošle godine virus gripe je u Hrvatskoj usmrtio 112 ljudi, ove godine koronavirus je za sada usmrtio 39 ljudi. I najpesimističniji epidemiolozi ne vjeruju da će u Hrvatskoj koronavirus dosegnuti prošlogodišnji virus gripe.

Vlada RH mora biti aktivnija u zaštiti turizma RH te odmah sagledati najoptimističnije prognoze i po njima postupati! Turizam je optimizam, no i zdravlje je optimizam. Mjere opreza DA, no mjere blokade nikako NE!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u