VEČERAS KREĆE 57. GLAZBENA TRIBINA!

Objavljeno 20.02.2021 - Zabava

VEČERAS KREĆE 57. GLAZBENA TRIBINA!
Nakon 56 godina stvaranja povijesti u Opatiji i Puli, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, 57. Glazbena tribina slijedom pandemijskih okolnosti održat će se po prvi put u Zagrebu! Tribina kreće večeras i traje do utorka, 23. veljače.

Evo priopćenje koje smo dobili u redkciju KIGO.hr od HDSa:

Četiri dana artist talkova, online koncerata i vrhunske glazbe započinje online prijenosom koncerta laureata Natjecanja Papandopulo večeras u 20h na YouTube kanalu HDS ZAMP-a. Recentni laureati Natjecanja Papandopulo predstavit će svježe interpretacije skladbi mladih autora. Riječ je o ponajboljim glazbenicama i glazbenicima koji vrsnošću s pravom traže svoje mjesto na karti hrvatske glazbene scene.

Nedjelju, 21. veljače započinjemo artist talkom s Ansamblom Antiphonus u 10h, a čiji koncert uživo možemo pratiti isti dan, u 20h također putem YouTube kanala HDS ZAMP-a. Od hodočašća do hip-hopa – put je koji vokalni ansambl Antiphonus može prijeći u jednome koncertu, donoseći vokalna djela nekih od autorica i autora kojima sve vrste izazova, kao i novo u zvuku, nikako nisu iznimka u radu. Bogat je podtekst skladbi na programu, a seže od latinskoga teksta iz 12. stoljeća, kojim se poslužio Tristan Murail, do beatboxa Sare Glojnarić.
U ponedjeljak, 22. veljače drugi artist talk vodit će također muzikologinja Dina Puhovski, ovaj put s Ansamblom Synchronos u 10h, a navečer u 20h slijedi njihov koncert uživo koji možete pratiti putem ovog linka. Probrani glazbenici iz Austrije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država koje je Tibor Szirovicza okupio u Synchronos odlučni su odabirom repertoara odmaknuti se od već poznatoga i zadržati interes slušatelja za glazbenu sadašnjicu. Ovaj put slušamo ih u interpretacijama recentnih djela autor(ic)a mlađe generacije te u dvjema praizvedbama hrvatskih autora.
Glazbenu tribinu, tradicionalno godišnje okupljanje skladatelja, muzikologa, glazbenih teoretičara, ansambala, solista i orkestara; završavamo u utorak, 23. veljače u 20h online prijenosom koncerta jednog od najambicioznijih ansambala za novu glazbu u Ujedinjenom Kraljevstvu – koncertom Riot Ansambla. Dvadeset stalnih članova ovog ansambla neki su od najboljih europskih solista iz područja nove glazbe. U ansamblu Riot oni su izvođači, kustosi, naručitelji i suradnici koji stvaraju te produciraju raznolike projekte diljem Europe. Na 30. MBZu Riot je predstavljen kao rezidentni ansambl na prvom masterclassu za skladatelje u povijesti MBZ-a.
“Drago mi je da smo pronašli način da sve funkcionira u ovim vremenima. Kao umjetnički voditelj vrlo sam zadovoljan da se na bilo kojoj razini festival uopće odvija. Uz prethodno snimljene umjetničke razgovore s gostima na Glazbenoj tribini, nakon festivala ćemo napraviti okupljanje glazbenika gdje ćemo razgovarati o novim idejama i modelima rada”, istaknuo je umjetnički voditelj Glazbene tribine Tibor Szirovicza.

Četiri dana, četiri online koncerta, sati i sati vrhunske glazbe, domaćih i međunarodnih umjetnika – sve u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa, uz potporu Ministarstva kulture RH i zaklade Ernst von Siemens.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u