Veća kvota za strane radnike

Objavljeno 19.06.2019 - GospodarstvoIzdvojeno

Veća kvota za strane radnike

Zbog manjka radnika u turizmu na današnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o povećanju kvota. Premijer je rekao da Vlada podiže kvote za radnike iz trećih zemalja za turizam 2 000 i još 1 000 bude li potrebno, a za građevinu najprije 1 000 i također ako bude potrebe još 1 000.

– Mi smo došli u situaciju da nam je nezaposlenost rekordno niska, dakle 7%, i u ovom trenutku podatak je da imamo 111 000 nezaposlenih u Hrvatskoj, to je najmanji broj što se ja sjećam da smo imali u nekoliko zadnjih godina. Naravno da se u sezoni taj broj smanjuje i ja očekujem da ćemo s ovim današnjim odlukama riješiti i ove zahtjeve turističkog sektora i omogućiti dobro funkcioniranje sezone, rekao je premijer Andrej Plenković.

Politika ove Vlade je zapošljavanje domaće radne snage, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Uz to, ističe kako su kvote za uvoz stranih radnika “posljednja linija obrane”.

– Postoji 1.500 zahtjeva iznad utvrđenih kvota i zato se donosi današnja odluka Vlade da se povećaju kvote za 2.000 stranih radnika plus tisuću, ako ih nema na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Isto tako, dodao je, povećava se i kvota za građevinarstvo, za tisuću stranih radnika.

– Kvote su posljednja linija obrane. Želimo zaposliti domaću radnu snagu, želimo da plaće rastu, a u mandatu ove vlade prosječna plaća porasla je za 730 kuna, rekao je Pavić.

Napomenuo je kako je utvrđeno da više od 70 posto poslodavaca koji traže strane radnike nije oglasilo potrebu za radnicima u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Od sljedeće godine, najavio je, morat će se najprije oglasiti na HZZ-u, a potom tražiti strane radnike.

– Plan je dogodine ukinuti kvotu, ali i uvesti obvezu da se prvo radnika mora potražiti na domaćem tržištu.

Napomenuo je da su pripreme za turističku sezonu počele još prošle godine te je 20 tisuća radnika spojeno s poslodavcima i osiguran im je posao u sezoni, a određena je i kvota od više od 65 tisuće radnika iz stranih zemalja.

Prošli tjedan Vlada je, kako je rekao, pozvala poslodavce da zaposli domaću radnu snagu, jer ima 1.600 ljudi u priobalnim županijama koji su raspoloživi i žele raditi u turizmu.

Poslodavci su se, dodao je, odazvali te je u nekoliko dana zaposleno više od 600 ljudi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u