Uvođenje eura: Hrvatska spremna za iduću fazu

Objavljeno 07.05.2020 - GospodarstvoIzdvojeno

Uvođenje eura: Hrvatska spremna za iduću fazu

Premijer Plenković je napomenuo da je ulazak u Eurozonu naša politička i pravna obveza koju smo prihvatili prigodom pristupanja Europskoj uniji i potvrđivanja Ugovora o pristupanju koji je potvrđen referendumom, održanim 22. siječnja 2020.

– Naš je Akcijski plan obuhvaćao 6 područja – politika 19 mjera, 9 institucija i cilj je bio da ih ispunimo do kraja travnja. Danas mogu vas sa zadovoljstvom izvijestiti da smo sve proveli u predviđenom roku. Sve mjere su ispunila sva nadležna ministarstva, HNB, Državni zavod za statistiku – poručio je Plenković.

Sljedeći koraci su slanje pisma obavijesti o provedbi reformskih mjera. Pismo će obuhvatiti i zahtjev za formalnu ocjenu provedbe tih mjera od strane euroskupine. Slijedit će formalna predaja zahtjeva za ulazak u ERM2 a potom i odluka o ulasku u ERM2 – rečeno je na sjednici Nacionalnog vijeća za euro.

Hrvatska je sada spremna za iduću fazu, u takozvanoj “čekaonici za euro” zemlje provedu najmanje dvije i pol godine.

– Naš terminski plan je bio do kraja 6. mjeseca, odnosno do kraja našeg predsjedavanja Vijećem EU, kao što vidite puno prije toga, mjesec i pol dana prije samog roka, danas na sjednici Vlade je ispunjena i zadnja mjera iz tog Akcijsklog plana – izjavio je Zdravko Marić, ministar financija.

– Bilo je puno pitanja ova dva zadnja mjseca da li će ova kriza uzrokovana virusom zaustaviti ili usporiti naš napredak prema tečajnom mehanizmu u bliskoj sudanji s ECBi općenito put u eurozonu kao što smo danas utvrditli nije zaustavio, nije ni usporio – poručio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u