Uskoro u Osoru!

Objavljeno 14.07.2017 - Kultura

Uskoro u Osoru!

Nastupom Zagrebačkog kvarteta te kvarteta Papandopulo u nedjelju se otvaraju 42. osorske glazbene večeri. Ovaj nacionalni glazbeni festival, koji se od 1976. održava u malenome Osoru, stanovnicima Cresa i Lošinja, kao i njihovim brojnim gostima, donosi petnaest pomno odabranih koncerata i četiri nastupa dvaju studentskih ansambala.

U žarištu festivala tradicionalno su hrvatski skladatelji, ove godine Ivan i Željko Brkanović, a među djelima koje će čuti osorska publika valja istaknuti praizvedbu Kvarteta 3 Željka Brkanovića i ponovno izvođenje kantate Creski kopači za gudački kvartet, orgulje (Mario Penzar) i glas solo (Ante Jerkunica), koju je Ivan Brkanović skladao davne 1977., na poticaj osorskoga festivala. Nova djela, koja će praizvedbu doživjeti u Osoru, skladali su predstavnici mlađe i srednje generacije, stasali u klasi Željka Brkanovića: Ivan Končić, Tibor Szirovicza, Ivan Josip Skender i Dubravko Palanović.
Poseban interes publike zasigurno će privući izvedba jednočinke Medvjed Williama Waltona, koja će u Osoru doživjeti svoju prvu izvedbu u Hrvatskoj. Glavne uloge ekstravagance na libreto Antona Čehova tumače nacionalna operna prvakinja HNK u Zagrebu, Dubravka Šeparović Mušović te intrigantni engleski bariton Nicholas Morris, a redateljskog se zadatka prihvatio Ivan Leo Lemo. Na trgu se priprema koncert austrijskog cross over ansambla MoZuluArt koji će izvesti autorski program obrada Mozartove glazbe na zulu način, dok će jedan od vrhunaca festivala zasigurno biti koncert hvaljenog britanskog komornog zbora Voces8 koji će se predstaviti raznolikim programom, od Monteverdija do Rahmanjinova, uključujući i djela našeg Skjavetića.

Treću godinu za redom, jedan od četiri festivalska tjedna rezerviran je za “festival unutar festivala” Monika Leskovar i prijatelji. Naša proslavljena violončelistica i ove godine dovodi vrsnu grupu glazbenika, mahom solista europskih orkestara, iz Njemačke, Italije, Francuske i Hrvatske. Uz djela Barbera, Brahmsa i Straussa, Monikin tim priprema čak dvije praizvedbe. Ljubitelji komornog muziciranja uživat će i u nastupima izraelskog Aviv kvarteta, Riječkog klavirskog trija sa sopranisticom Klasjom Modrušan, te sastava Synergia 6 kojega čine umjetnici iz Srbije, Kanade i Hrvatske, predvođeni slavnim Nemanjom Radulovićem.
Mlade nagrađivane glazbenike, kojima Osorske večeri redovito daju priliku za daljne dokazivanje, zastupaju omiški pijanist Lovre Marušić i klarinetist Abdul-Azziz Hussein, ali i dva ansambla u dodatnom festivalskom programu. Gudački kvartet studentica Umjetničke akademije u Splitu i puhački kvintet sastavljen od studenata zagrebačke Muzičke akademije nastupit će u Osoru, ali i u okolnim kampovima.

Ništa manje atraktivni neće biti koncerti slovenskog puhačkog kvinteta Slowind, gudačkog sastava Acoustic Project te, na samom zatvaranju festivala, velebno Monteverdijevo djelo Vespro della Beata Vergine, koje će povodom obljetnice ovog velikog talijanskog skladatelja izvesti vokalni ansambl Antiphonus uz pratnju instrumentalnog ansambla, a sve pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Raznolik program i ove je godine najbolja pozivnica ljubiteljima glazbe da se zapute na Cres. Karakteristični koncertni programi koji kombiniraju dobro poznatu te novu, netom napisanu glazbu, i ove godine potvrđuju Osorske glazbene večeri kao tradicionalno ljetno glazbeno utočište.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u