Urota protiv plutajućeg terminala u Omišlju

Objavljeno 14.04.2018 - Vijesti

Urota protiv plutajućeg terminala u Omišlju

Plutajući LNG terminal na Krku će se ipak graditi, no interesi drugih država ili kompanija da se taj terminal ne napravi su veliki pa su i podmetanja učestala.

U međuvremenu sukobi oko te investicije jačaju, a Dražen Majić s HRTa donosi i sigurnosne propuste u realizaciji tog projekta od nacionalnog interesa.

Studija ekonomske učinkovitosti koju je načelnica Omišlja nedavno predstavila novinarima najnoviji je primjer brutalnog političko-poslovnog rata koji se vodi zbog LNG terminala na Krku. Dok načelnica optužuje državu da prikriva dokumente koji ne idu u korist plutajućem terminalu, naručitelj studije, LNG Hrvatska, tvrdi da tu studiju uopće nema, te da načelnica surađuje sa stranim protivnicima LNGa Hrvatska iz osobnog interesa te da obmanjuje javnost što je kažnjivo djelo.

Pretragom elektroničke pošte utvrdili su da je sporna studija dostavljena jedino tadašnjem direktoru Mladenu Antunoviću, a on je dan nakon odlaska iz državne tvrtke LNG Hrvatska postao čelnik Trans LNG-ija koji je u vlasništvu luksemburškog Gasfina kojem ova investicija smeta.

Iako je kao čelnik LNG-a Hrvatska Antunović zagovarao plutajući terminal – danas sudjeluje na skupovima protivnika projekta što je neetično i loše. Štoviše, ekostudije udruga koje se protive projektu temelje se upravo na materijalima koje je izradila nova Antunovićeva tvrtka što ugrožava nacionalne interese države jer se radi o lažnim informacijama koje imaju za cilj osobni dobitak, a ne nacionalnu korist.

Prijedlog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin krenuo je u javno savjetovanje, nakon čega će biti upućen Vladi, a zatim i u Sabor.

Zakon bi trebao biti donesen do ljeta, a regulira nositelja projekta izgradnje LNG terminala, zatim koncesiju na pomorsko dobro za njegovu izgradnju, naknadu za lokalnu samoupravu te pravo na izvlaštenje nekretnina.
U Vladi razmišljaju o kaznenom gonjenju načelnice općine Omišalj koja namjerno progurava neistinite informacije u javnost, zloporablja položaj i dezinformira javnost.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u