Umro je protivnik Franje Tuđmana

Objavljeno 13.09.2017 - IzdvojenoVijesti

Umro je protivnik Franje Tuđmana

Istaknuti publicist, nakladnik i intelektualac, jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), Slavko Goldstein umro je u srijedu u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz kruga obitelji.
Politika Slavka Goldstein bila je ljevičarska, branila je politiku diktatora Tita i umanjivao je zločine komunističke Jugoslavije i Josipa Broza Tita. Intelektualnost je koristio za krive vrijednosti koje su poražene 1991. gašenjem komunizma i uspostavom slobodne Hrvatske. Često se nalazio na suprotnim političkim stajalištima od većine Hrvata.

Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Bio je jedan od potpisnika zahtjeva za ostavkom predsjednika Franje Tuđmana 1993. godine objavljenog u tom časopisu.
Rođen je u Sarajevu, obitelj mu je podrijetlom iz Tuzle, a djetinjstvo je proveo u Karlovcu, gdje mu je otac, Ivo Goldstein, bio ugledni trgovac knjigama. Početkom Drugoga svjetskoga rata, ustaše su ubile njegova oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom, pobjegao i pridružio se partizanima. Nakon završetka rata, sudjelovao je u borbi za uspostavljanje Izraela i nekoliko je godina, s bratom, živio u kibucu. U Jugoslaviju vratio se tijekom 1950-ih, u Zagreb, gdje je studirao književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. Ubrzo je postao novinar, radeći kao urednik Vjesnika i Erasmusa. Jedno vrijeme bio je i radijski urednik, kao i urednik izdavačke kuće Stvarnost. Bavio se i scenarističkim radom, pišući scenarije za filmove Signali nad gradom (1960.) i Akcija stadion (1977.; zajedno s Dušanom Vukotićem). Osnivač je izdavačkih kuća Liber i Novi liber.

Zajedno s bratom i još nekolicinom političara, 20. svibnja 1989. godine osnovao je HSLS, hrvatsku političku stranku, te je do 1990. bio njen predsjednik, kada ga je zamijenio Dražen Budiša. Jedno vrijeme je bio predsjednik zagrebačke Židovske općine i Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger, a zajedno sa sinom Ivom, povjesničarom, zalaže se za rekonstrukciju Zagrebačke sinagoge. Tijekom 1990-ih bio je otvoreni protivnik politike dra Franje Tuđmana. Godine 2012. podržao je inicijativu brata Danijela za ukidanje saborske komemoracije žrtava Križnog puta na Bleiburgu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u