Umjetnička filmska preobrazba ‘Meandara’, posljednjeg studijskog albuma Putokaza

Objavljeno 21.02.2021 - Zabava

Umjetnička filmska preobrazba ‘Meandara’, posljednjeg studijskog albuma Putokaza

Riječima Saše Ostojića, dugogodišnjeg suradnika Putokaza: “Nema nas, da bi nas bilo. Dijelom je to onog životnog putovanja, u kojem je Smrt tek jedna od faza reciklažnog postupka”, započelo je sinoć, 20. veljače, u svečanoj dvorani Palače šećera, predstavljanje omnibusa “Meandri”. Omnibus stiže kao “Šećer za 37. rođendan” Putokaza, jednog od najdugovječnijih I najprepoznatljivijih brendova hrvatske glazbene scene!

OmniBus Meandri vizualna je, filmska inačica Meandara, novog glazbenog albuma Putokaza. Poveznica je, naizgled, nepovezanih video uradaka. Tek naizgled, jer ih povezuje duboka unutarnja struktura koja tematizira Smrt, ne govoreći o njoj. Tako, tankoćutna lirika drži osnovu ovog filmskog istraživanja života kroz prolaznost i smrt, kojem se Putokazi u svom eksperimentalnom glazbenom filmu okreću. Kao igrani film u formatu omnibusa ovaj originalni 40 minutni film, skup je različitih čitanja na opisanu temu, avangardne mlade autorice i redateljice Gee Rajić, koja se nije libila slijediti Putokaze i na ovom putovanju. Glazbeni video omniBus Meandri snimljen je na brojnim lokacijama Kvarnera, na Rječini, u Rijeci i Istri.

Uzvanici i suradnici prepustili su se tako, sinoć, zvuku i slikama koje su ih odvele u jedan drugi svijet. Doista, uz istančan artizam, mlada redateljica Gea Rajić i Putokazi, u sinergiji s glazbom s albuma Meandri, instinktivno pružajući novu vrijednost, stvorili su još jedno iznimno umjetničko ostvarenje.

Putokazi će omnibus Meandri predstaviti i ekskluzivnom javnom promocijom na nekoliko mnogoljudnih lokacija u pomno odabranim kvartovima Rijeke, od 20. do 27. ožujka.

Putokazi 37. Projekti Putokaza hrabro istražuju glazbu, tiho gradeći kulturni izričaj naše domovine. Postoje od 22. veljače 1984. Pod zastavom Putokaza izmijenilo se deset pjevačkih generacija kroz više od 400 pjevačica i pjevača, čineći ih malom glazbenom školom. Iza te škole nanizano je 14 objavljenih Albuma i dva DVD-a. Kontinuirano stvaraju glazbene projekte s ciljem unapređivanja hrv. glazb. scene s posebnim naglaskom na tradicijsku etno glazbu. Kao ambasadori etno glazbe predstavljali su hrvatsku kulturu i pjevanje „na tanko i debelo“ u Berlinu 2003., na svjetskoj izložbi Expo u Japanu 2005. te 2017. u Kini. Njihov album „Zemlja“ uvršten je 1997. godine među 7 najboljih od 150 albuma srednje Europe na Natječaju „Radio France International“.

Dvaput su predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, 1993. i 1997. godine, dobitnici su tri Porina, dvije Nagrade Grada Rijeke, 1988. i 1994., te Nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, 2014.

Autor: Vedrana Lisica

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u