Ugrožene kuće od poplava

Objavljeno 12.03.2018 - IzdvojenoVijesti

Ugrožene kuće od poplava

Posljedice otapanja velikih količina snijega, najviše su pogodile Hrvatsku Kostajnicu. Vodostaj Une raste iz sata u sat i rijeka prijeti izlijevanjem. Sada iznosi 423 centimetara, a ako se porast vodostaja nastavi do 450 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

U Hrvatskoj Kostajnici na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava jer vodostaj Une raste iz sata u sat i rijeka prijeti izlijevanjem. Ujedno, zbog brzog otapanja velike količine snijega – odronilo se nekoliko velikih komada stijena, koji su ugrozili kuće u podnožju brda Djed u središtu grada. Zbog opasnosti od novih odrona stanari najugroženijih kuća, morali su ih privremeno napustiti.

Vodostaj Kupe u Karlovcu – dosegnut će uskoro visinu kad se poduzimaju redovite mjere obrane od poplave. No, ne očekuje se vodostaj – koji bi zahtijevao izvanredne mjere. Karlovac se ovoga puta dobro pripremio. U posljednjih 10-ak dana izgrađeno je više od 3 kilometra takozvanih boks-barijera te napunjeno nekoliko desetaka tisuća vreća pijeskom za gradnju zečjih nasipa. Vrhunac vodenog vala kroz grad bi trebao proći u utorak. U Karlovačkoj županiji, angažirano je 40 vojnika sa strojevima.

Vodostaj Kupe na sisačkom području također je u porastu. Vrhunac vodenog vala očekuje se za 48 sati. U vikend – naselju Žažina stanje je za sada pod kontrolom. Voda je ušla u dvorišta, ali ne prijeti kućama. Slična situacija je i u Starom Brodu.

Ekipe Crvenog križa na svim su područjima kojima prijeti poplava u stanju pripravnosti i organizirane su u dnevna i noćna dežurstva.

Pomoć se već pruža mještanima Hrvatske Kostajnice te onima koji žive u naseljima lekeničke općine. Crveni križ Hrvatske Kostajnice obilazi teren i preventivno pomaže stanovništvu – podiže pokućstvo i uklanja ostale predmete kojima bi voda mogla naštetiti te gradi zečje nasipe, izvijestio je Hrvatski crveni križ (HCK).

Stanje je ozbiljno i na području općine Lekenika, koja obuhvaća naselja Brkiševinu, Letovanić, Stari Brod, Stari Farkašić i Žažinu.

Ekipe Crvenog križa mještanima dijele vodu jer se, po najavama, očekuje veliki vodeni val pa će ta mjesta ostati odsječena, navodi se u priopćenju i dodaje kako se zato na to područje šalje i specijalni tim koji će čamcem obilaziti ugroženo stanovništvo i dostavljati mu hranu, vodu i lijekove, a po potrebi će sudjelovati i u evakuaciji ljudi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u