Ugovori o pristupnim cestama Pelješkom mostu

Objavljeno 09.10.2019 - GospodarstvoIzdvojeno

Ugovori o pristupnim cestama Pelješkom mostu

Ugovori o gradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu i obilaznice Stona potpisani su u Vladi s tvrtkama Strabag i Avax, čime je okončan dugotrajni natječajni postupak obilježen žalbama, pa gradnja konačno može početi. Ugovor su potpisali Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatske ceste d.o.o. i Veljko Nižetić, direktor, Strabag d.o.o. Potpisivanju ugovora svjedočio je i premijer Andrej Plenković koji je izvođačima poželio sreću u građenju te brzi završetak radova.

Dionicu Duboka – Sparagovići/Zaradeže gradit će austrijski Strabag, dok će dionicu stonske obilaznice i poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli graditi grčki Avax. Radi se o ukupno 30-ak kilometara pristupnih cesta. Strabag je za izgradnju dionice Sparagovići/Zaradeže ponudio cijenu od 478,3 milijuna kuna bez PDV-a, a Avax za svoju dionicu 511,5 milijuna kuna, također bez PDV-a.

Grci od trenutka uvođenja u posao imaju 28 mjeseci za završetak svoje dionice, a Austrijanci 33 mjeseca. Radi se o zahtjevnim dionicima, s nekoliko mostova, vijadukata i tunela. Tvrtke koje su danas potpisale ugovore trebale bi biti uvedene u posao u roku od 70 dana.

Butković ne očekuje probleme ni tužbe
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da potpisivanjem završava prva faza natječaja, da se kreće u izgradnju pristupnih cesta te da ne bi trebalo biti problema u samoj gradnji. Na pitanje je li ga strah da bi nešto moglo krenuti po zlu, Butković je kazao da sa spomenutim izvođačima, procesom i pripremnom dokumentacijom koju su napravile Hrvatske ceste, dobrim projektantima i dobrim nadzorom ne očekuje veće probleme, jer se radi o svjetskim tvrtkama.

Nije mogao odgovoriti hoće li biti vremenske razlike između završetka Pelješkog mosta i pristupnih cesta. “Vjerujem da će se sve završiti u ovoj financijskoj perspektivi, jer to moramo. Mi moramo ove novce potrošiti do kraja 2023. godine a to će se dogoditi puno prije”, rekao je Butković. Dodao je da se radi o dobrim izvođačima, te da će ih “stisnuti da krenu što prije”.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako je ključno što su izvođači već sada spremni početi određene radove poput formiranja gradilišta, dopreme strojeva i slično. Kazao je da je i njima u interesu početi što prije kako bi skratiti rokove, a time i troškove. Naveo je i da je ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora nešto malo manje od 990 milijuna kuna , a u ukupnim iznosima, zajedno s ugovorom za most, 3,1 milijardu kuna.

Generalni direktor Avaxa Christos Ioannou rekao je da ta tvrtka pridaje veliku važnost gradnji stonske obilaznice i poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, te da je ponosna što je dio tog projekta važnog za Hrvatsku. Istaknuo je da će projekt završiti kvalitetno i na vrijeme, dok je direktor Strabaga Veljko Nižetić naglasio da je taj projekt važan i za Strabag koji je u Hrvatskoj više od 20 godina. Po njegovim riječima, jamstvo da će njihov dio projekta bit uspješno završen je što Strabag ima i financijsku stabilnost, tehničko znanje, ali i tisuću zaposlenih u Hrvatskoj.

Predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. siječnja 2022.. Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u