Udruga Franak predala peticiju Saboru, Vladi i HNB-u

Objavljeno 17.04.2013 - Vijesti

Udruga Franak predala peticiju Saboru, Vladi i HNB-u

Udruga Franak je Hrvatskom saboru, Vladi i HNB-u predala peticiju s 15 tisuća potpisa u kojoj zahtijevaju, reobračun ostatka glavnice kredita u švicarskim francima po tečaju koji je bio na početku, bolju regulativu promjenjive kamatne stope te hitno donošenje zakona o osobnom bankrotu. Peticiju je u ime Hrvatskog sabora primio predsjednik Sabora Josip Leko, a nakon toga su je uručili i Vladi te HNB-u.

U ovoj peticiji su zapravo naša tri zahtjeva koja smo bili uložili prošle jeseni. Prvi zahtjev je maksimalistički i jedini od predložena tri koji se odnosi isključivo na kredite u švicarskim francima, dok se druga dva zahtjeva odnose na sve vrste kredita i na dužnike u eurima i kunama, objasnila je Petra Rodik, članica upravnog odbora Udruge Franak. Dodala je da je drugi zahtjev vezan uz zakonsku regulativu koja je upravo u saborskoj proceduri, odnosno na Zakon o kreditnim institucijama.
Istaknula je da postoji konsenzus da se zakon o osobnom bankrotu mora što prije donijeti, jer je to važno s obzirom na trenutnu situaciju i ovrhe.

Rodik je najavila da se priprema zakonska regulativa za buduće korisnike kredita, te da Udruga Franak inzistira na tome da se jednaki uvjeti primjene i na već postojeće korisnike, pogotovo dugoročnih i stambenih kredita jer će u suprotnom, upozorila je, doći do diskriminacije onih koji su podizali kredite nastojeći rješavati stambeno pitanje u doba u kojem nije bilo adekvatnih zakonskih regulativa.

Predložili smo amandman na izmjene zakona o kreditnim institucijama kojim će zakonski biti regulirana mjera vezana uz promjenjivu kamatnu stopu te očekujemo od ministra financija Slavka Linića i saborskih zastupnika da naš amandman prihvate te time riješe dio tih zahtjeva iz peticije, istaknuo je koordinator pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić.

Napomenuo je da Udruga očekuje da zakonska regulativa riješi tu mjeru kroz izmjene zakona o kreditnim institucijama te je dodao da je dodatno detaljiziranje potrebno provesti kroz zakon o potrošačkom kreditiranju.

Time bi se kamatna stopa regulirala u postojećim kreditima na način da bi se dovela u vezu s početnom kamatnom stopom. To znači da bi se na temelju početne kamatne stope i parametara koji su vrijedili u vrijeme kad su krediti podizani odredila fiksna marža, istaknuo je Aleksić. Upozorio je da ono što banke sada pokušavaju nezakonito te da nije nije u skladu sa zakonom o obaveznim odnosima.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u