U zagrebačkoj Areni kongres Europske pučke stranke

Objavljeno 20.11.2019 - Izdvojeno

U zagrebačkoj Areni kongres Europske pučke stranke

U zagrebačkoj Areni je počeo dvodnevni 24. izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja izabrat će novo vodstvo EPP-a. Donald Tusk zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013. Raspravljat će se i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te zapadnom Balkanu.

Skup će otvoriti predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković. Prijenos kongresa možete pratiti ovdje:

Na marginama sastanka EPP-a premijer Andrej Plenković imao je mnoge bilateralne susrete, a očekuju ga sastanci i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, norveškom premijerkom Ernom Solberg i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Uoči kongresa konferenciju za novinare zajednički su održali predsjednik Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White.

Plenković je na uvodnoj konferenciji za novinare kazao da je velika čast pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje imati raspravu, na kongresu na kojemu sudjeluje više od 2.000 ljudi iz 40-ak europskih država o tome kako će RH imati svoje mjesto i ulogu, u prvih šest mjeseci predsjedati Vijećem EU-a.

– Za nas politička obitelj pučana predstavlja obitelj zajedničkih vrijednosti koje dijelimo i mi u HDZ-u. Zajednički europski projekt gradi se od završetka 2. svjetskog rata, a obitelj pučana dala je svoj doprinos od samoga osnivanja Europske unije. Program Ursule von der Leyen kompatibilan je s prioritetima Hrvatske, kazao je Plenković.

Istaknuo je da će nastojati i da teme proširenja EU-a, a posebno u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te demografskom revitalizacijom budu među temama koje će biti ključne i u radu Hrvatske i u radu buduće Europske komisije.

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul objašnjavao je zašto je Kongres ove stranke važan. Naglasio je da će biti izabrano novo vodstvo, a da će on otići u mirovinu.

– Započet ćemo novu epohu. Neizbježna je promjena i moramo se dokazati i prilagoditi novim okolnostima. To će biti uloga novoga vodstva, rekao je.

Dodao je da se ne smiju zaboraviti sjećanja, ali se mora gledati u budućnost.

Spomenuo je i da je neko vrijeme bio nadležan Andreju Plenkoviću dok je on tada bio na dužnosti u Bruxellesu. Hvalio ga je i dometnuo da će Plenković biti budući čelnik države ili vlade koja će biti zapisana u povijesti.

– Ne brine se on o sljedećim izborima već o sljedećoj generaciji. To su pravi državnici, dodao je i još govorio o njegovoj ulozi u izboru čelnih funkcija EU-a. Potom je govorio i o susretu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White kazao je da će se održati statutarni kongres. Danas se održava glasovanje za predsjednika EPP-a.

Europska pučka stranka (EPP) neće na kongresu odlučivati o svojoj članici Fideszu, doznaje se od pučana koji su stranku mađarskog premijera Viktora Orbana suspendirali zbog kršenja demokratskih standarda. O tome je na konferenciji za novinare govorio premijer Andrej Plenković.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković objavio je na twittu da je na sastanku Kluba zastupnika EPP-a riječ među ostalim i o “jačanju pozicije EPP-a kao obitelji demokršćanskih stranaka na desnom centru te politikama koje su usmjerene na izazove budućnosti”.

Plenković se uoči Kongresa EPP-a sastao s Manfredom Weberom, predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a. Kazao je da je bilo riječi o prioritetima za vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom unijom iduće godine, poziciji EPP-a i predstojećem Kongresu.

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Tomislav Sokol kazao je među ostalim da se na sastanku Kluba zastupnika EPP-a razgovara se o temama koje su danas relevantne u Europskoj uniji i onima koje će biti bitne u budućnosti – gospodarski rast, razvoj, zapošljavanje, klima i razvoj novih tehnologija.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države. S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u