U travnju nastavljen rast zaposlenosti koji traje od ožujka 2015.

Objavljeno 12.05.2017 - GospodarstvoVijesti

U travnju nastavljen rast zaposlenosti koji traje od ožujka 2015.

Po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u travnju ove godine ukupan broj osiguranika porastao je za 1,8 posto u odnosu na travanj lani, dosegnuvši 1,47 milijuna, čime je nastavljen pozitivan trend kretanja njihova broja na godišnjoj razini neprekidno prisutan od ožujka 2015. godine, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Na godišnjoj razini, prema travnju lani, broj osiguranika HZMO-a je u četvrtom mjesecu ove godine bio viši za gotovo 26 tisuća. Ukupan broj osiguranika u travnju ove godine, u odnosu na ožujak, prema podacima HZMO-a, bio je viši za gotovo 24 tisuće ili za 1,6 posto, čime je 3. mjesec zaredom zabilježen porast njihova broja.

Analitičari RBA pritom podsjećaju da su na očekivana poboljšanja u zaposlenosti na mjesečnoj razini prethodno ukazivali i podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima je u ožujku broj zaposlenih osoba porastao za više od 4 tisuće, odnosno 0,3 posto na mjesečnoj razini, “označavajući ulazak u razdoblje povoljnijih sezonskih kretanja nakon jesenskih i zimskih mjeseci”.

Premda značajne metodološke razlike ne dopuštaju usporedivost podataka iz dvaju navedenih izvora, ipak oni ukazuju na usklađenu dinamiku kretanja trenda zaposlenosti tijekom godine. S travanjskim podacima o broju osiguranika HZMO-a, potvrđen je uobičajeni sezonski trend koji karakterizira dinamičnije zapošljavanje predvođeno potrebama u turističkoj (pred)sezoni, navode iz RBA.

Promatrajući prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najveći doprinos mjesečnom i godišnjem rastu broja osiguranika u travnju došao je upravo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

U travnju je tako ostvaren rast broja osiguranika za 12.733 ili 15,3 posto u odnosu na ožujak. Također, u ovoj djelatnosti je zabilježen i značajan rast broja osiguranika na godišnjoj razini – za više od 6 tisuća ili 6,9 posto.
S obzirom da je u istom promatranom mjesecu tijekom uskrsnih blagdana i formalno započela turistička predsezona, ne iznenađuje da je pojačan priljev ukupnog broja osiguranika značajno potpomognut i rastućim brojem osiguranika u djelatnosti trgovine na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala. Naime, u toj je djelatnosti u travnju zabilježen mjesečni rast od gotovo 3 tisuće osiguranika, što je mjesečni rast za 1,3 posto, dok je na godišnjoj razini njihov broj povećan za 3.341 ili 1,4 posto.

Zahvaljujući snažnom pozitivnom učinku u segmentu sezonskog zapošljavanja, prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima, u idućim mjesecima očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti. Međutim, pritom vrijedi naglasiti da je glavni pokazatelj na tržištu rada na razini Europske unije stopa zaposlenosti stanovništva u dobi od 20 do 64 godine, koja je definirana kao udio zaposlenih u ukupnom stanovništvu. Tako se prema posljednjim dostupnim podacima Eurostata, u 2016. godini prema ILO metodologiji, Hrvatska sa stopom zaposlenosti od 61,4 posto nalazi samom začelju zemalja EU, odmah iza Grčke, koja ima najnižu stopu zaposlenosti, zaključuju analitičari RBA.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u