“U ime obitelji” zabranili HRTu, Index.hr, Net.hr, T-portal te svom izdanju EPH grupe i Novom listu dolazak u stožer

Objavljeno 01.12.2013 - Vijesti

“U ime obitelji” zabranili  HRTu, Index.hr, Net.hr, T-portal te svom izdanju EPH grupe i Novom listu dolazak u stožer

Hrvatskoj radio-televiziji, koja je na 6. Danima elektroničkih medija pohvaljena za nepristano medijsko praćenje kampanje za referendum o ustavnoj definiciji braka, građanska inicijativa “U ime obitelji” odbila je dati akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima te inicijative.

Elektroničku poštu koja je stigla na HRT prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Zaprimili smo vaš upit za akreditaciju za praćenje referendumske noći s volonterima građanske inicijative “U ime obitelji”.

Nažalost prisiljeni smo uskratiti vam akreditaciju. Vaša je medijska kuća sustavno dezinformirala građane o građanskoj inicijativi “U ime obitelji”, naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te na taj način otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju.

Također, kao dio uređivačke politike, vaša je medijska kuća sustavno vrijeđala, iznosila neistine (klevetala) i netočno prikazivala izjave, postupke ili namjere predstavnika Građanske inicijative “U ime obitelji”.

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti, HRT je zanemario svoju obavezu da kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet,navodi se u elektorničkoj pošti kojom je odbijeno izdavanje akreditacije.

Odbijenicu su dobili i portali Index.hr, Net.hr, T-portal te sva izdanja EPH grupe i Novi list.

RTL neće izvještavati iz stožera “U ime obitelji” nakon što su zabranili izvještavanje HRT-u i još nekim medijima, a njih optužili za pristrano izvještavanje.

HND: Ako “U ime obitelji” uskrati akreditacije pozivamo sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove inicijative

Odmah je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo. Žestoko osuđuje odluku inicijative „U ime obitelji“ koja uskraćuje akreditacije za praćenje referenduma većini hrvatskih medija – svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa ove inicijative.

Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra gdje će „U ime obitelji“ čekati rezultate sutrašnjeg referenduma o promjeni Ustav RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju inicijativa traži prilikom akreditacije novinara. Osim brojeva njihovih mobitela te njihovih e-mailova, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-mailove njihovih pretpostavljenih urednika.

Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti.

Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena. Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative, navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Zanimljivo je da isti Duka nije reagirao kada su mediji krivo prenosili riječi, tj. kada su izvrtali riječi pojedinih lidera “U ime obitelji” i tome dovodili ljude u zabunu. Da bi Duka vjerodostojno mogao reagirati sada, trebao je prvo reagirati na nepravilnosti struke. No, čini se da novinare nitko ne može kontrolirati.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u