U Hrvatskoj je najbolje, ako se radi kao i u Njemačkoj

Objavljeno 08.12.2017 - GospodarstvoIzdvojeno

U Hrvatskoj je najbolje, ako se radi kao i u Njemačkoj

Imotsku krajinu, kao i Slavoniju, muči iseljavanje stanovništva, posebice mladih u potrazi za boljim životom. Odlazila je radna snaga i prije, najviše u Njemačku, ali na rodnoj grudi ostale bi obitelji, a zarađeno u inozemstvu uložilo bi se u domovini. Danas odlaze cijele obitelji.

No, ima i pozitivnih primjera. Dvije obitelji koje uspješno rade i zapošljavaju uživaju u Hrvatskoj. Jedna u Runovićima ima pršutanu u kojoj godišnje proizvedu 1500 tona sušenih proizvoda i sve plasiraju na tržište. Širili bi biznis, sada imaju četrdeset zaposlenih i samo jedan problem, mjesecima uzaludno traže radnike. Plaća je od 5000 do 7000 kuna i kada se uzmu troškovi stanovanja i režija koje su povoljnije nego u Njemačkoj, ispada da se više isplati ostati u Hrvatskoj.

U susjednom Prološcu bračni par Maršić kruhom ispod sača hrani cijelo mjesto. Prije četiri godine zamijesili su prvi kruh, a danas u jednom danu i po tri tisuće komada. Šezdeset i jedan zaposlenik, najviše žena, i to onih koje zbog godina i stručne spreme teško da bi itko zaposlio.

Mislim da je kod kuće najbolje, samo triba radit kao u Njemačkoj, ako tamo radiš deset sati, radi i ovdje i ništa ti lošije neće biti, poruka je Marija Maršića.

I što sad?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u