U Hon Kongu sve napetije

Objavljeno 11.08.2019 - Vijesti

U Hon Kongu sve napetije

Tisuće prosvjednika u Hong Kongu okupili su se u nedjelju prkoseći policijskoj zabrani te nastavljaju prosvjede zbog kojih je policija preko noći ispalila suzavac na sudionike.
Protuvladini prosvjedi održavaju se na različitim lokacijama širom azijskoga financijskog središta, uključujući i međunarodnu zračnu luku gdje se prosvjednici nalaze već treći dan.

Sve nasilnijim prosvjedima zahvaćen Hong Kong potonuo je u najozbiljniju političku krizu u proteklih nekoliko desetljeća te predstavlja ozbiljan izazov središnjim vlastima u Pekingu koji zauzimaju sve stroži stav.

Do nedjelje u podne, više od tisuću u crno odjevenih prosvjednika preplavilo je zračnu luku uzvikujući “Oslobodite Hong Kong” i “Revolucija našeg doba”.

U gradskome Victoria Parku tisuće ljudi, među kojima i stariji te obitelji s djecom, unatoč vrućini zahtijevajući da vlasti poslušaju javne zahtjeve, posebno tražeći neovisnu istragu o vladinom rješavanju krize i, kako tvrde, policijskoj brutalnosti.

Policija je u nedjelju rekla da je uhitila 16 ljudi za vrijeme prosvjeda u subotu na temelju optužbi koje uključuju nezakonito okupljanje i posjedovanje oružja. Od početka prosvjednih okupljanja u lipnju policija je uhitila više od 600 ljudi.

Kina je rekla da središnja vlada neće mirno sjediti i pustiti da se situacija nastavi. Hongkongške vlasti također su rekle da nasilje i ilegalni prosvjedi guraju grad u iznimno ozbiljnu situaciju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u