U Cresu nova izložba MORE, KAMEN, GRAD

Objavljeno 18.08.2017 - IzdvojenoKultura

U Cresu nova izložba MORE, KAMEN, GRAD

More, kamen, grad izložba je primorskih krajolika i marina i riječkih veduta iz fundusa Muzeja grada Rijeke. Obuhvaća četrdesetak slika nastalih u rasponu od kraja 19. stoljeća do danas. Autori su uglavnom lokalni slikari, poput Romola Venuccija, Carla Ostrogovicha ili, od mlađe generacije, Mile Kumbatović, Mate Solisa i Antuna Žunića. Pored njih, tu su autori koji su samo dijelom svog opusa vezani uz Primorje i koji su putujući ovim krajem pronašli inspiraciju i zabilježili je na platnu.

Nakon gostovanja u Crnoj Gori, Vojvodini i Zagrebu, te velikog postava u matičnom muzeju, ova izložba sada, u nešto manjem opsegu, dolazi u Cres, po prvi put pružajući creskoj publici uvid u likovnu zbirku ovog opsega i važnosti.

Ova je izložba, kako i sam naslov govori, podijeljena u tri cjeline. To ne treba shvatiti strogo – uostalom, jasno je da u ovom kraju između mora, kamena i grada nema čvrstih granica, svi se elementi neprestano isprepliću. Međutim, možda će gledatelju ipak biti jasnije i vizualno preglednije ako neka, makar fiktivna, razdjelnica postoji. Pa su tako u dio o moru ušle marine, slike brodova i – da krajolik ne bi bio posve lišen ljudi – dvojica mornara i jedan neobičan par kupača nudista koji podsjećaju da more nije nužno samo rad i muka, nego i užitak i zabava. U dio o kamenu ušle su vedute primorskih gradića i sela, krajolik gromača i maslinika u kojem se drevne kamene zidine u miru sunčaju na vrhovima svojih brežuljaka. Dio posvećen gradu ima slatko-gorki prizvuk. Slavna industrijska prošlost Rijeke i njezin razvojni zamah istrošio se u posljednjim godinama 20. stoljeća i novo je vrijeme otpuhalo staru slavu. Umjetnost je preživjela, a preživjet će i grad kojeg ovdje predstavljamo ne samo prizorima luke i rafinerije, već i vrevom njegovih ulica, obrisima stare gradske jezgre i slikama njegovih stanovnika.

Autorica izložbe: Jelena Dunato

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u