U ACIu Cres dignuta do sada najveća jedrilica ikad

Objavljeno 13.03.2018 - VijestiZanimljivosti

U ACIu Cres dignuta do sada najveća jedrilica ikad

Jedna od najljepših hrvatskih marina, ACI na Cresu imala je danas naporan i neizvjestan dan jer su dobili zadaću da dignu jedrilicu koja ima preko 20 metara, teška je 42 tone i široka je 5,5 metara.

Zadatak je bio toliko složen da je prvi pokušaj propao zbog visine jedrilice od preko 30 metara i sartije (čelične sajle ) koje drže jarbol pričvršćen za trup broda.

Jedrilica Bubamare se morala vratiti u more te se trebalo čekati tek drugi dan da stručnjaci za jedra potvrde da će se sartije moći popustiti bez da će se jarbol nakriviti ili srušiti.

Operacija dizanja Bubamare je bila toliko opasna da je njezin zapovjednik bio primoren potpisati ugovor da se operacija izvodi uz suglasnost zapovjednika te na vlastitu odgovornost.

Danas u 10. 55 minuta stručna ekipa ACIja u Cresu je uz odličnu pripremu uspjela podignutu Bubamaru iz mora te je staviti na suhi vez. Mnogi turisti i znatiželjnici su došli slikati najveću jedrilicu ikad koja se podigla u ACIju Cres.

Priprema za sezonu 2018. trajati će 5 dana, a nakon toga se Bubamare vraća u matičnu luku Ičići gdje čeka prve goste.

Bogata povijest Bubamare i njezina plovidba po cijelom Mediteranu uz posebne goste prave pomorce ostavlja bez daha, a više o ovome brodu možete vidjeti na web stranicama.

www.kigo-charter.com

Rijeka Nautic Show predstavlja prvu diplomatsku jedrilicu vrijednu 10 milijuna kuna

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u