Turistička godina obara rekorde u svim segmentima

Objavljeno 06.09.2017 - IzdvojenoTurizamVijesti

Turistička godina obara rekorde u svim segmentima

S gotovo 15 milijuna turističkih dolazaka i 85 milijuna noćenja hrvatski turizam u osam mjeseci ove godine bilježi poraste od 14 i 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a do kraja godine očekuju se i rekordni prihodi koji bi mogli premašiti lanjskih 10 milijardi eura, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Prihodi u turizmu prošle godine su iznosili ukupno oko 10 milijardi eura, što uključuje prihode i od stranih i od domaćih turista, a do kraja ove godine mogli bi se povećati za 5 do 7 posto u odnosu na te lanjske. To su konzervativne procjene, što znači da bi porast prihoda za ovu godinu mogao biti i veći, objasnio je Cappelli na konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma na kojoj je predstavio rezultate turističkog prometa za osam mjeseci i kolovoz.

Dobrim je rezultatima, dodaje, pridonio gotovo svaki mjesec ove godine, kao i kolovoz u kojem je 4,4 milijuna turista ostvarilo gotovo 32 milijuna noćenja, što su porasti od po 6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. I najave za posezonu su odlične te je moguće da ćemo se do kraja godine po prvi put u hrvatskoj povijesti približiti brojci od sto milijuna noćenja, rekao je Cappelli.

I direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić ističe kako su trendovi za posezonu pozitivni, pogotovo u rujnu, u kojem je trenutno popunjenost kapaciteta još uvijek visoka. Najavio je do kraja ove godine kampanje i za domaće i za strana tržišta, pogotovo pred Božić, kao i nastupe na četiri velika sajma u Europi, kojima će se pojačati promocija za određene segmente turizma, poput nautike i kongresa.

Po iznijetim podacima, u kolovozu su, od ukupnih 4,4 milijuna turista, nešto malo više od 4 milijuna bili stranci, koji su ostvarili 28,2 milijuna noćenja, što je po 6 posto više nego u lanjskom kolovozu. Poraste bilježe i domaći turisti, kojih je u kolovozu bilo 1,4 posto više, a njihovih noćenja 8 posto više.

Po regijama, najviše turističkih noćenja je bilo u kolovozu u Istri (8,6 milijuna), potom na Kvarneru (6,1 milijun) te u u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6 milijuna). Slijede Zadarska županija (gotovo 5 milijuna), Šibensko-kninska (2,4 milijuna), Dubrovačko-neretvanska (2,2 milijuna), Ličko-senjska (1,5 milijuna) te Zagreb (250 tisuća noćenja u kolovozu).

Među gradovima i općinama kolovoški turistički ‘prvaci’ su Rovinj, Medulin, Poreč, Dubrovnik, Umag i Crikvenica.

Iz inozemstva najviše noćenja ostvarili su Nijemci, Slovenci, Talijani, Poljaci i Austrijanci, dok je po vrstama smještaja najviše turista noćilo u domaćinstvu, potom u kampovima i hotelima, a porasti su zabilježeni i s noćenjima u nautičkim lukama.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u