Trump u panici

Objavljeno 31.05.2020 - Vijesti

Trump u panici

Amerika gori! Još jedna noć bijesa i nasilja na ulicama američkih gradova, no noćas je odgovor policije bio oštriji, korišten je suzavac, ali i brojna uhićenja diljem zemlje kao reakcija na nerede.

Policijski je sat uveden u Minneapolisu, LA-u, Atlanti, Miamiju, Philadelphiji, Chicagu. Četrnaest saveznih država aktiviralo je Nacionalnu gardu.

U Washingtonu su prosvjednici locirani u Park Lafayetteu ispred Bijele kuće, no marširaju i drugim dijelovima grada uzvikujući: “Bez pravde nema mira”.

Povremeno provociraju okršaje s policijom koja je snažno prisutna u glavnom gradu SAD-a.

Prosvjednici dižu glas protiv policijske brutalnosti, traže uhićenje svih policajaca koji su sudjelovali u privođenju Georga Floyda. Tužitelji za njegovu smrt za sada terete samo policajca Dereka Chauvina koji je Floydu koljenom pritiskao vrat duže od osam minuta.

Sve su glasnije kritike na račun onih koji opravdano ogorčenje zbog brutalne smrti 48- godišnjeg Afroamerikanca koriste kao opravdanje za pljačku i destrukciju.

Američki predsjednik Trump o krizi koja potresa naciju i dalje komunicira uglavnom putem Twittera, a za nedjelju nema planirane javne nastupe.

Joe Biden osudio nasilje

Demokratski kandidat u utrci za Bijelu kuću, Joe Biden u nedjelju je osudio nasilje, no rekao je i da Amerikanci imaju pravo demonstrirati protiv policijske brutalnosti.

– Prosvjedi protiv takve brutalnosti su pravo i potreba ljudi. To je izrazito američka reakcija, no palež u gradovima i bespoštedno nasilje to nisu, kao ni nasilje koje dovodi u opasnost ljudske živote, kazao je.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u