Toše Proeski nije bio po narodnosti Makedonac

Objavljeno 07.01.2019 - IzdvojenoVijestiZanimljivosti

Toše Proeski nije bio po narodnosti Makedonac

Znate li pravo ime i prezime pjevača anđeoskog glasa i srca Tošea Proeskog? Znate li da on u stvari nije bio Makedonac?

Toše Proeski je rođen u Makedoniji, no on po narodnosti nije Makedonac već je
CINCAR!
Cincari (sami sebe nazivaju Armânji odnosno Makedonarmânji), jedna od najpoznatijih skupina Vlaha ili Aromuna nastanjena na području Srbije, Makedonije i Grčke. Potomci su romaniziranih tračkih skupina koja se do danas uspjela donekle sačuvati na istočnom Balkanu. Cincari su izvorno polunomadski ili nomadski stočari koji su posjedovali velika stada ovaca. Poznati su po proizvodnji sira, ili i kao trgovci, te nadalje kao veoma škrti ljudi. Njihovo ime Cincar postalo je sinonim za škrtarenje (cincarenje) i škrtog čovjeka (cincar). Cincari su vjerojatno dio iste populacije koju u Grčkoj nazivaju Kucovlasima ili Šepavim Vlasima. Kao posebna manjina, pod imenom Cincari priznati su u Srbiji, gdje se oštro protive korištenju naziva Aromuni, a zastupa ih Srpsko cincarsko društvo-Lunjina koje je objavilo 15 knjiga.Ime „Cincari” dolazi od naziva za brojku pet koja u njihovom izgovoru glasi „cinci” umjesto „činči”.
(Izvor Wikipedija)

Pravo ime Tošea Proeskog je Todor Proja i sam pjevač je za jednu od novinskih kuća kazao ovo : “Ja se zovem Todor Proeski. Tačno je da se moj deda prezivao Proja, ali smo pod uticajem sredine promenili prezime ne bi li bilo u duhu makedonskog jezika. Mada, otkriću vam, planiram da vratim staro prezime ukoliko rešim da pravim svetsku karijeru. Mislim da je strancima daleko lakše da izgovore i upamte Proja nego Proeski”.

Mnogi Hrvati nisu nikada niti čuli za ovi nacionalnu skupinu, a njima je prpadao Nikola Pašić, predsjednik kraljevine Jugoslavije, Otac Majke Terezije, Nikollë Bojaxhiu bio je cincarskog podrijetla. Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne je bio cincarskog porijetla, a da mnogi u Hrvatskoj to nisu znali.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u