Tko je dobio PORIN 2020?

Objavljeno 15.05.2020 - VijestiZabava

Tko je dobio PORIN 2020?

Dodijeljene su prestižne nagrade Porin – prvi put u 27. izdanju zbog pandemije koronavirusa, svečanost je emitirana iz HRT-ovog studija, a glazbenici su se uključivali modernim tehnologijama.

U vrlo jakoj konkurenciji na ovoj posebnoj dodjeli, najveći uspjeh postigli su Urban & 4 sa suradnicima, a nagrađeni su u čak pet kategorija. Pjesma Iskra autora Damira Urbana osvojila je nagradu za pjesmu godine, a za izvedbu iste pjesme izvođači Urban & 4 osvajaju i Porin u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Njihov album “Live at Lisinski”, koji su snimili sa Zagrebačkom filharmonijom, a čiji su producenti Ante Gelo i Goran Martinac osvaja Porin za najbolji koncertni album. Goran Martinac dobiva Porin za najbolju snimku istoimenog albuma. Ante Gelo dobitnik je Porina za najbolji aranžman pjesme “Sutra ćemo pričati” s albuma “Urban&4 & Zagrebačka filharmonija live”, istoimenih izvođača.

Važne je nagrade osvojio i glazbenik Nikola Vranić, poznat pod umjetničkim imenom J.R. August – za novog izvođača godine, za album Dangerous Waters, čiji je i producent i za najbolji album alternativne glazbe!
Prvog Porina večeras, onog za najbolji album rock glazbe, osvojio je Psihomodo Pop za Digitalno nebo. Najboljim albumom jazz glazbe proglašen je Organic Intelligence Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a. Naš proslavljeni nogometaš Ivan Rakitić sportskim je žargonom iz Barcelone ohrabrio naciju, te objavio pobjednika u kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe. – slavila je Vanna za Izmiješane boje.

Posebno priznanje – nagrada za životno djelo, ove godine pripada velikoj umjetnici i jedinstvenoj glazbenici Josipi Lisac te dirigentu i skladatelju značajnog opusa Tomislavu Uhliku. Uhliku se zahvalio svim kolegama, prijateljima, obitelji i svima s kojima je barem nakratko podijeli radost bavljenja glazbom u proteklih 40 godina. O našoj divi u studiju je s propisane distance govorio Siniša Škarica, pozvavši sve gledatelje da ustanu i velikim toplim aplauzom pozdrave jedinu,. veliku, jednu jedinu i jedinstvenu Josipu Lisac. Zahvalila se Porinu, svojoj nakladničkoj kući, te ljudima koji su njen rad prepoznali i zavoljeli, jer, bez njih, dodala je, ništa nije bilo moguće. Njen Karlo Metikoš, kazala je, poklonio joj je sve – ljubav i smisao postojanja.

Novi izvođač godine je J.R. August, koji je čestitao i konkurenciji. Najbolji album klasične glazbe je 35 Godina, Zagrebačkog gitarskog trija. Iz Amerike se javila Tatjana Matejaš Cameron i najboljem muškom vokalu ponudila suradnju – a to je Marko Tolja s pjesmom Još jedan dan. Bilo mu je čudno ne držati statuu, pa je uhvatio bokal dok se zahvaljivao i čestitao rođendan Ivi Šulentić. Nagradu za Najbolju žensku vokalnu izvedbu proglasili su hrabri zagrebački vatrogasci, a slavila je Amira Medunjanin za pjesmu Što te nema.

Šećer dolazi na kraju – Mile Kekin proglasio je dobitnika Porina za pjesmu godine – to je Iskra Damira Urbana! Skromno je priznao da u ovako jakoj konkurenciji nije mislio da ima šanse dobiti nagradu, te da mu je ovo jedan od dosad najvažnijih Porina.

Vojko V imao je čast proglasiti Album godine – Dangerous Waters J.R. Augusta.

– Ja sam osupnut! Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomogli, jer ja sam za ovaj album skoro poginuo, kazao je mladi glazbenik. Ispričao se što je album na engleskom jeziku i obećao da će sljedeći biti na hrvatskom ili francuskom jeziku…

Već na početku sjajan nastup – Urban &4 izveli su pored mora Iskru, nominiranu za pjesmu godine. Uslijedili su nastupi Luke Šulića, te duet Mije Dimšić i Marka Tolje kao hommage Rijeci, gdje se Porin trebao održati. Uslijedili su rokerski ritmovi Opće opasnosti, te Neno Belan. Sjajne nastupe ostvarili su i Psihomodo pop, Lu Jakelić, Antonela Doko, Damir Kedžo, J. R. August. Uživali smo i u izvedbama uživo Joea Kaplowitza, Petra Graše, Vanne, Chui te Amire Medunjanin. Na kraju ove dinamične dodjele, svi su zajedno otpjevali pjesmu Magla Josipe Lisac.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u