The Guardian uvrstio Subotinu među 20 najboljih manifestacija u EU

Objavljeno 10.08.2018 - Zanimljivosti

The Guardian uvrstio Subotinu među 20 najboljih manifestacija u EU

Britanski dnevnik The Guardian uvrstio je manifestacije „Subotina i Subotina po starinski“ među 20 najboljih tradicionalnih festivala u Europi koje ove godine vrijedi posjetiti!

Veliko je to priznanje kvaliteti i popularnosti manifestacija i izvan granica Hrvatske, a posebno veseli što se našla uz bok manifestacijama iz velikih turističkih i kulturnih destinacija. Manifestacije se ove godine održavaju 08. i 09. rujna povodom obilježavanja Dana Grada.

Danas je Buzet najpoznatiji kao „Grad tartufa“ zbog božanskog gomolja čija su najbolja „lovišta“ u Istri smještena upravo u šumama uz dolinu Mirne. Prema nekim se mišljenjima bijeli tartuf iz Istre bez problema može mjeriti s najpoznatijim bijelim tartufima iz Italije. Njemu u čast svake se godine u rujnu i listopadu organiziraju Dani tartufa, a u Buzetu se tradicionalno u subotu, 08. rujna na glavnom gradskom trgu priprema divovska fritaja s 2018 jaja i deset kilograma tartufa u tavi promjera 2,5 metra, čime službeno počinje sezona bijelog tartufa u Istri.

U nedjelju, 09. rujna, u 12 sati u starom gradu počinje Subotina po starinski, ulice i trgovi starogradske jezgre grada Buzeta pretvaraju se u pozornicu prošlih vremena. Sudionici manifestacije kostimirani su u izvornu narodnu nošnju i pučku i gradsku odjeću karakterističnu za prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, a uz zvukove tradicionalne istarske glazbe, Buzetom se šire i neodoljivi mirisi kulinarskih delicija koje će zadovoljiti nepce i najizbirljivijih posjetitelja. U toj scenografiji prošlosti koja se odvija unutar starih gradskih bedema možete sudjelovati u raznim etno-radionicama starih i gotovo zaboravljenih zanata. Ne propustite kušati tradicionalna jela poput maneštre, fuža, sira, ombola i kobasica i još mnogobrojnih neodoljivih poslastica, te ponajbolja vina regije.

Nakog dobrog jela i pića, slijedi i dobra zabava za koju su zaduženi žongleri, ulični zabavljači, svirači, gunjci i harmonikaši, plesači po starinski i predstave dramskih skupina na dijalektalnom narječju. No, ni to nije sve – tu je i mimohod tipičnih lica davnih vremena: škovacina, pompjera, špacakamina, picaferaja, sladoledara, fotografa.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u