Proljeće na Lošinju privlači blagim suncem i divljim šparogama

Objavio Kigo 02.03.2013 8 pregleda

Proljeće je vrijeme šparoga, a poznato je da najbolje divlje šparoge rastu na Kvarneru. Slani morski zrak i škrto tlo daju  ovom ‘kraljevskom povrću’ poseban gorki okus koji se ne može usporediti s okusom bijelih šparoga iz uzgoja i trgovina.

Jeste li kušali originalnu lošinjsku fritaju od divljih šparoga?

Ako zaista želite upoznati Lošinj onda obavezno morate kušati ovo jelo. Šparoga  – lošinjska kraljica – svojim gorkim okusom podsjetit će Vas na makiju, borove, miris mora i aromatične biljke. Naravno, to nije jedini razlog zbog kojeg bi trebali doći na Lošinj u berbu šparoga.

Tvrtka Jadranka iz Malog Lošinja organizira poseban program branja i kušanja šparoga i za turiste.

Program ‘Branje šparoga’ (ožujak – svibanj) uključuje:

  • 3 noćenja s polupansionom u hotelu 4*
    1. DAN
  • dolazak
  • piće dobrodošlice
  • večera
    2. DAN
  • doručak
  • posjet lošinjskom Miomirisnom otočkom vrtu s vođenjem u svijet šparoga
  • berba šparoga s vodičem
  • večera (jedan slijed je fritaja od divljih šparoga)
    3. DAN
  • doručak
  • vođeno razgledavanje Malog i Velog Lošinja
  • večera
    4. DAN
  • doručak
  • odlazak

Šparoge su poznate kao izvrstan izvor folne kiseline, vitamina B skupine, esencijalnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA te bitnog za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Šparoge su također izvor blagotvornih fitonutrijenata za zdravlje, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina koji mogu djelovati kao snažni antioksidansi i štititi stanice od oksidativnih oštećenja koja nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala.

Budući da su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama – jedna šalica kuhanih šparoga osigurava svega 43 kalorije, šparoge je poželjno uvrstiti u  ”najzdraviji način prehrane”.

Komentari

komentar

Fast Food Rijeka