On je maznuo Srbima zrakoplov

Autor: kigo 28.10.2012 353 pogleda

Oteo zrakoplov spskoj vojsci (tzv. JNA), odletio u Austriju. Priključio sebe i zrakoplov snagama pobjedničke Hrvatske Vojske. To je heroj Rudolf Perišin

U Ivanić Gradu će se održati 8. memorijal Rudolfa Perešina i 21. obljetnica Perešinova preleta MIG-om JNA u Austriju. Obilježavanje počinje preletom borbenog zrakoplova MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te polaganjem vijenaca ispred spomen-biste Rudolfa Perešina. Svečani program obilježavanja održat će se u Cagincu.

Rudolf Perešin prvi je pilot Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i istinski heroj Domovinskog rata. Svojim zrakoplovom MIG-21 25. studenoga 1991. s bihaćkog aerodroma doletio je u Klagenfurt, odbivši se boriti protiv svojega naroda. Poznate su njegove riječi: Ja sam Hrvat i neću pucati na hrvatski narod. Perešin i njegova prva lovačka eskadrila tijekom rata obavljali su brojne borbene zadaće te branili Zagreb i zračni prostor Hrvatske.

Drugog dana Bljeska, 2. svibnja, obavljajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, Perešinov MIG biva pogođen. Pilot se katapultirao na neprijateljski teritorij i od tada mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su Hrvatskoj 4. kolovoza 1997., a 15. rujna 1997. pokopan je na Mirogoju. Rudolf Perešin posmrtno je odlikovan činom stožernog brigadira.

Komentari

komentar

hrvatska – vrijeme

Vrijeme

Partneri

Novi bend u Hrvatskoj – LUDWIG, nova pjesma -Dio svemira

Ovih dana hrvatskoj glazbenoj sceni predstavio se novi bend, imena Ludwig. Odluka o novom bendu, proizašla je iz dugogodišnje suradnje dvojice glazbenika, kantautora i producenata, Stjepana Markovića i Ivana Škunce. Nakon radijskog predstavljanja, došlo je vrijeme i na video spot, koji možete pogledati na KIGO.hr
Želite li biti skipper, mornar, kuhar ili hostesa na luksuznim plovilima u Hrvatskoj nazovite broj 051 324 189

Pošaljite nam vijest na

FACEBOOK