Svečani program na Trgu sv. Marka

Objavljeno 08.10.2019 - Vijesti

Svečani program na Trgu sv. Marka

Na Trgu svetog Marka u Zagrebu održan je prigodni program i ceremonija Velika smjena straže Počasno-zaštitne bojne, čime će se ujedno obilježiti i završetak nastupa u ovogodišnjoj sezoni. U okviru svečanog programa na Markovu trgu, u glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga RH te solisti Đani Stipaničev i Dražen Žanko.

Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan neovisnosti prisjetivši se ključne odluke Hrvatskog sabora te, između ostalog poručio kao je “na nama da Hrvatsku koju imamo, uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da bude gospodarski prosperitetnija, socijalno osjetljiva i uključiva te da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim našim građanima“.

– Naša je obveza graditi budućnost Hrvatske na vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države, poručio je ministar obrane Damir Krstičević na Markovom trgu. Čestitao je svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti i uputio posebnu zahvalu hrvatskim braniteljima, junacima Domovinskog rata, koji su zaslužni što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Humanitarni koncert “Domovini s ljubavlju”

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u povodu Dana neovisnosti održan je svečani i humanitarni koncert “Domovini s ljubavlju”. Prihod s prvog scenskog događaja u novoj sezoni splitskog HNK namijenjen je Zakladi vojne solidarnosti.

Čestitke u povodu Dana Neovisnosti uputio je državni vrh

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku za Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada te poručio kako budućnost Hrvatske ovisi o nama samima i da Hrvatska, uz usklađeno građana i svih razina vlasti, može biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako su hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja putokaz da se svakodnevno zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih njezinih ljudi. “Kao najmlađa država članica, svega tri desetljeća od stjecanja neovisnosti bit ćemo u prigodi predsjedati Unijom od pola milijarde stanovnika, što će biti izrazito intenzivno razdoblje i međunarodni angažman kakav Hrvatska još nije imala”, navodi još premijer Plenković u čestitki.

– Svaki hrvatski domoljub, piše u čestitki predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, osjeća ponos i zahvalnost svima koji su se kroz povijest žrtvovali za taj povijesni cilj. “Hrvatska je danas država za koju se zna i koju se uvažava. (…) Znamo i osjećamo da možemo za Hrvatsku raditi više i bolje. Želimo stvarati društvo i državu po mjeri hrvatskog čovjeka. Vjerujem da ćemo i u tome uspjeti jer vjerujem u hrvatske ljude, jer vjerujem u Hrvatsku”, zaključuje.

Dan kad je Hrvatka prekinula sve veze s tadašnjom SFRJ

Prije 28 godina, 8. listopada 1991., dan poslije raketiranja Banskih dvora, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom.

Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. lipnja 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u