Subvencije poljoprivrednicima

Objavljeno 14.06.2020 - GospodarstvoIzdvojeno

Subvencije poljoprivrednicima

Posljedice pandemije snažno su osjetili poljoprivrednici. Europska komisija dio pomoći preusmjerit će i našim poljoprivrednicima. Koje su mjere najtraženije i kako najlakše do potpora – provjerili smo u Pleternici, koja je među malim hrvatskim gradovima rekorder u povlačenju europskog novca.

Mlade lipicanske kobile budućnost su obitelji Bello. Nepovratnom potporom od 50.000 eura uredili su staje, nabavili opremu i počinju s proizvodnjom traženog kobiljeg mlijeka.

– Lipicanac je naša autohtona pasmina i proglašena je kulturnom nematerijalnom baštinom, zato smo se odlučili supruga i ja da se proširimo, uzgajamo ih godinama, a sad bi krenuli ozbiljnije u biznis s konjima, kazao je Sebastijan Bello.

A budući da su uz posao ujedno i čuvari ove slavonske baštine, na natječaju su dobili i dodatne bodove.

– Ova mjera je bila odlična za mlade poljoprivrednike, do nje nije stvarno teško doći. I dalje ćemo se javljati, jer imamo potencijala za ruralni turizam, rekla je Matea Bello.

Prilika je jedinstvena, europskog novca ima, a sve potrebno za natječaj odrađuju na jednom mjestu. U Poduzetničkom centru Grada Pleternice.

– Pomažemo u pripremi dokumentacije, provedbi projekata, jer ljudi vole da imaju nekog iza sebe – oni se bave onda svojim dijelom posla, a mi administracijom, izjavila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Upravo administracija ne ide od ruke ni vrsnom pčelaru Anti Karaliću iz Zadruge “Pleternička korpa”. Europska potpora dala mu je prijeko potreban vjetar u leđa.

– Kupio sam dodatnu pčelarsku opremu, ogradit ću pčelinjak, urediti prostor gdje će biti vrcaona, kušaona, kazao je Karalić.

Veliko je zanimanje i za zajmove iz ESIF-a putem HAMAG BICRO-a. Uz kamate od samo 0,1 posto.

– Ako ne možete dobiti bespovratna sredstva putem neke od mjera, onda možete dobiti povoljan novac za isto to ulaganje, rekla je direktorica Poduzetničkog centra grada Pleternice Marija Šarić.

Grad Pleternica subvencionira obiteljska gospodarstva s 10.000 kuna i iz svojeg proračuna. A da im se smiješi sigurna budućnost, potvrđuje i to da u komunalnu infrastrukturu i proizvodnju hrane ovaj mali slavonski grad ulaže trenutačno 400 milijuna kuna. Naravno – europskih, nepovratnih.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u