Studeni uz 20 °C!

Objavljeno 20.11.2016 - Izdvojeno

Studeni uz 20 °C!

Nakon što se tijekom prošle noći i jutra živa u termometrima meteoroloških kućica DHMZ-a samo u Slavonskome Brodu spustila ispod 4°C, a u Kutjevu, Imotskome i na Bilogori na zagrebačkome Griču nije bila ispod 12 °C, u Bednji, Ogulinu, Otočcu i Kninu ispod 13 °C, u Pazinu čak 14 °C, dok je na moru bila uglavnom od 13 do 17 °C, i danju je diljem Hrvatske bilo iznadprosječno toplo. Bit će i sljedećih dana, vjerojatno i cijeli tjedan. Pritom će i u nedjelju, kao i u subotu, već najniža dnevna temperatura zraka u mnogim mjestima biti viša i od najviše dnevne početkom ovoga hladno-toplog tjedna. A ponegdje vjerojatno i od prosječne najviše, ili barem oko nje.

Najviša današnja temperatura zraka samo je na Zavižanu bila niža od 10 °C, a najčešće vrijednosti i na moru i na kopnu bile su između 16 i 19 °C. Još više, čak 20 °C, kad se ne spominju decimalna mjesta, bilo je na postajama Zagreb Maksimir i Pleso, te u Daruvaru, Sisku i splitskoj zračnoj luci u Kaštelima, a čak 21 °C u Karlovcu i Senju!

Ponegdje rekordan 19. 11.

I premda je tijekom studenoga, pa i u njegovoj drugoj polovini, u povijesti mjerenja bilo i više temperature, i ova današnja je ponegdje iznimna, osobito u kopnenom području. Na zagrebačkome Griču, primjerice, gdje podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine, na dan 19. studenoga samo je 1906. i 1926. godine bilo toplije nego danas – 20,4 °C, odnosno 19,7 °C, a danas 19,0 °C.

U Maksimiru pak, gdje podaci postoje od 1949. godine, današnji je 19. studenoga rekordan – izmjereno je 19,5 °C, a do sada je najviše bilo 18,0 °C, 1951. i 1959. godine.

Rekordan tjedan?

Ostvare li se trenutačne prognoze, srednja najviša temperatura zraka od 18. do 25. studenoga u mnogim će mjestima, posebice kopnene Hrvatske, biti kao rijetko kada do sada u povijesti mjerenja u ovo doba godine, ponegdje vjerojatno i kao nikada. A iznadprosječne topline bit će i tijekom noći i jutra.

Rekordan mjesec?

Osim topline, dane će ponegdje i dalje obilježiti i kiša, osobito na Jadranu, ponajviše sjevernom, gdje je teško jamčiti za dan bez barem poneke kapi. Štoviše, mjestimice, posebice u Rijeci, gdje je od početka mjeseca do večeras u 19 sati palo čak 356 litara kiše četvornome metru, i gdje prognostičari DHMZ-a upozoravaju na obilniju kišu i u sljedećim danima, ovaj će studeni biti kišovit kao rijetko koji u povijesti mjerenja. Možda čak i rekordan.

A nekima bi mogla biti zanimljiva i informacija o temperaturi mora, koja je u Hvaru, Komiži i Lastovu danas bila 19 °C, a u Dubrovniku čak 20 °C. Kao da nije studeni!?

Autor Zoran Vakula

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u