Štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno 21.10.2019 - IzdvojenoVijesti

Štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj

Nastavljen je štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj. Sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12% u 2020. godini.

– Štrajk u svim školama, slijedi neplaćanje ili sudska zabrana?
– U ponedjeljak štrajk u cijeloj zemlji
– Aladrović: Ne vidim skupinu u društvu koja može biti nezadovoljna ovakvim povećanjem plaća

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je novinarima da je mirenje sa sindikatom propalo.

– Ono što su sindikati tražili neprihvatljivo nam je iz više razloga. Prva stvar je da ovdje ne govorimo o kolektivnom pregovaranju, nego o jednostranom sindikalnom zahtjevu na kojega mi ne možemo pristati.

Na pitanje novinara što su ponudili sindikatima, ministar je rekao da je prošli tjedan ponuđeno povećanje kroz osnovicu te da konačno utvrdimo stvarne vrijednosti i složenosti radnih mjesta.

– Dok se sve to događa ponudili smo povećanje plaća od 6,12%. Smatramo da je ta ponuda korektna i da može zadovoljiti apetite sindikata iz obrazovanja, ali i iz segmenta cijelih javnih i državnih službi. To je jedna izbalansirana ponuda i može izdržati u državnom proračunu, rekao je i dodao da Vlada ne prijeti zabranom štrajka niti da on ima mogućnosti zabraniti štrajk. Dodaje da to može učiniti jedino sud, a Vlada može podnijeti zahtjev za procjenu je li taj zahtjev zakonit.

Sindikalna povjerenica Melita Bertić iz OŠ Antuna Bauera u Vukovaru kazala je da je većina nastavnika (oko 80%) u toj školi u štrajku, a da se pridružuju i kolege koje nisu sindikalno organizirani. Dodaje da su dosadašnje ponude Vlade neprihvatljive jer, kako kaže, sindikati traže povećanje koeficijenata, a ne osnovice.

– Naši zaposlenici imaju koeficijent 1,2 ili 1,3 posto, ovisno o stručnoj spremi, a mi tražimo 1,4 posto, dodaje i poručuje da su djelatnici spremni na sve opcije koje je iznio ministar Josip Aladrović, bilo da se štrajk zabrani ili da prosvjetarima dio u štrajku neće biti plaćen. Bertić kaže da se neko rješenje mora naći te da štrajk ide dalje dok se ne ispune zahtjevi.

Sindikalna povjerenica za srednje škole Šibensko-kninske županije, Marija Jozić Mihaljević rekla je da su sve osnovne i srednje škole treći dan u štrajku. Treći dan djeca ne dolaze, podržavaju svoje nastavnike, roditelji ih ne šalju u školu.
– Štrajk je u stopostotnom odazivu. Ni jedna škola ne radi. Drago nam je to za vidjeti jer to znači da su ovaj put svi sindikalni čelnici zajedno. Sindikat preporod i Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat srednjoškolskih profesora. To jedinstvo doista govori da je štrajk doista uspio.

Jozić Mihaljević kaže kako je koeficijent zapravo umnožak ili broj s kojim se množi njihova osnovica a osnovicu imaju svi istu u javnim službama.

– Naravno, kad je taj broj mali, onda je i plaća mala. Mi se borimo da taj koeficijent bude veći. Smatramo velikom nepravdom to što nas se sve stavilo u isti koš, zato i ustrajemo u našim zahtjevima. Smatramo da visoka stručna sprema bi trebala biti adekvatno plaćena, dodaje Jozić Mihaljević.

Štrajk će trajati ovisno o pozivu Vlade na razgovore s čelnicima sindikata.

– Ako treba, možemo štrajkati do kraja školske godine. Puno je tih nepravdi bilo prema profesorima, zaključuje Jozić Mihaljević.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u