Štrajk u osnovnim i srednjim školama

Objavljeno 10.10.2019 - IzdvojenoVijesti

Štrajk u osnovnim i srednjim školama

Počinje štrajk u osnovnim i srednjim školama. Štrajkaju svi, a od petka svaki dan po nekoliko županija.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je uoči štrajka da su sindikati jučer apelirali na roditelje da daju potporu štrajku.

– Mislim da roditelji razumiju da učitelji ne mogu biti najpotplaćeniji u sustavu javnih službi i da će svi roditelji, koji imaju mogućnosti, dati potporu štrajku te neće slati djecu u školu, kaže Šprem.

Oni pak koji nemaju gdje s djecom, rekla je da škola nikada nikome nije zatvorila vrata. Napominje da su ravnatelji škole dužni zbrinuti djecu, a da svi zaposlenici imaju pravo na štrajk.

Unatoč tome što su internetske stranice jučer često bile “zagušene” Šprem je sigurna da su roditelji jučer putem medija informirani da danas započinje štrajk osnovnih i srednjih škola.

Pojasnila je da se po prvi puta u Hrvatskoj provodi cirkularni štrajk i da je to najbolji način kako bi se zadržao sustavni pritisak na Vladu, a da opet učenici nisu najviše oštećeni.

Sindikati kažu da na taj način osiguravaju dugotrajni pritisak na Vladu.

Mirenje sindikata i Vlade je propalo, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva – povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6%.

Ministrica Blaženka Divjak dala je upute u vezi sa štrajkom. Pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama.

Najvažnije je, naglasila je, da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu otvorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada.

Plenkoviću i dalje nejasni razlozi štrajka!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u