Što su mediji radili čak tri dana s predsjednicom?

Objavljeno 04.05.2019 - IzdvojenoVijesti

Što su mediji radili čak tri dana s predsjednicom?

Prema indeksu razvijenosti svjetskih medija Hrvatska je na sramotnom 64. mjestu što ne čudi ako znamo da su najvažniji hrvatski mediji hodočastili čak tri dana uz hrvatsku predsjednicu dok je obilazila mjesta, sela i zaseoke u zoni Lošinja i Cresa.

Ovih dana je obilježen svjetski dan slobode medija, no kakva je sloboda medija u Hrvatskoj kada se zna da urednici šalju svoje novinare uglavnom uz političare na vlasti i onda ih prate kao da se radi o faraonima ili kraljevima u srednjem vijeku.

Najbolji primjer loše organizacije medija je zadnje proputovanje predsjednice Hrvatske i njezinog muža po Cresu, Lošinju, Susku, Unijama i Iloviku koje je trajalo punih tri dana. Što je tu bilo loše?

Prvo, HRT studio Rijeka je u tom trenutku za cijelo područje PGŽa imao na raspolaganju samo dvije kamere i bez obzira na taj podatak, urednici su uputili cijelu televizijsku ekipu na puna tri dana da prate predsjednicu s brodovima, automobilima, autobusima.

U Rijeci je ostala samo jedna TV ekipa koja naravno nije mogla pratiti sva važnija događanja na cijelom Kvarneru pa su tako mnoge važne informacije i događanja ostali zakinuti za kontakt s javnošću pa se dogodilo daje posjet predsjednice sjeverno hrvatskim otocima učinio više štete za Kvarner nego koristi!

Posjet predsjednice navedenoj lokaciji je hvale vrijedan, no za medije je trebalo napraviti samo jednu konferenciju za medije, primjerice na Susku dok se otvarala nova riva i ostale aktivnosti su se trebale najaviti medijima i pustiti medije da otiđu dalje skupljati informacije kojima će informirati građane.

Ovako se dogodila vrlo nesnosna situacija kako za medije tako i za samu predsjednicu i njezin tim koji nije niti u jednom trenutku imao malo vremena za svoju privatnost.

Urednici medija su trebali znati da tri dana ne možeš pratiti niti jednu predsjednicu ili predsjednika jer je vrijeme komunizma i diktature dragog vođe odavno završilo. Urednicu su morali znati da je samo događanje na Susku imalo težinu zbog koje bi tamo trebala biti cijela novinarska ekipa, a ostali posjeti su bili revijalnog tona potpuno nebitni za razvoj sjeverno jadranskih otoka.

Index razvijenosti svjetskih medija jasno je ukazao da hrvatski mediji s ovakvim uredničkim kadrovima ne mogu niti biti razvijeni, jer umjesto da kamere budu na realnim mjestima tamo gdje to treba građanima, oni su na mjestima koje obilaze političari.

Hrvatski veliki mediji uglavnom se nisu pomakli od načina funkcioniranja medija za vrijeme komunizma i upravo zato se neke teme koje su od životne važnosti za Hrvatsku poput riječkog priobalja, INAe na Mlaci, deponij otpada, pravosuđe, džavne agencije…itd., gotovo uopće ne spominju!

Strah ili nesposobnost pitanje je sad, a odgovor koji je sada jedino tu je , da su upravo ovakvi urednici osigurali hrvatskoj 64. mjesto što je porazno za državu od kuda je došla kravata, demokracija…..

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u