Stabilizacija AGROKORA – dionice rastu

Objavljeno 03.04.2017 - GospodarstvoVijesti

Stabilizacija AGROKORA – dionice rastu

S velikim zanimanjem očekivalo se jutros otvaranje burze. Sve dionice kompanija iz sastava Agrokora startale su pozitivno. Najlikvidnija je jutros dionica Leda, kojom je ostvareno 1,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 10,73 posto, na 5.635 kuna. Znatan rast cijene ostvarila je i dionica Jamnice, za 9,1 posto na 104.000 kuna, uz 704.000 kuna prometa. Dionici Belja cijena je skočila 9,11 posto, na 17,85 kuna, Zvijezde 12,3 posto, nadomak 3.000 kuna, a Vupiku za 13,7 posto, na 37,9 kuna. Dionicom Zvijezde u blok transakciji ostvareno je čak 42,53 milijuna kuna po cijeni od 2.700 kuna.

U prošlom je tjednu dionica Leda pala za čak 30 posto, Jamnice 24 posto, Zvijezde 21 posto i Belja za 17 posto.

Na konferenciji za novinare u Vladi, nakon što je završio sastanak s dobavljačima Agrokora, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako Vlada intenzivno radi na smirivanju ozračja u javnosti vezano uz Agrokor.

Pripremili smo nacrt zakona o sistemski važnim tvrtkama koji će biti u Saboru raspravljen u srijedu. Danas smo željeli čuti njihove poglede, stanje njihovog dijaloga s bankama i kompanijom. Želimo podržati napore da se dođe do odgovora između kompanije i vjerovnika – domaćih i inozemnih, rekao je Plenković.

Želimo da se postigne dogovor koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje i dotok svježeg novca, a da se pri tom u obzir uzmu interesi svih aktera, od najvećih do najmanjih dobavljača, naglasio je premijer. Ni na koji način ne smije se dopustiti da se ugrozi stabilnost gospodarskog sustava Hrvatske, dodao je.

Na pitanje je li država spremna povući blokadu nastalu zbog duga od 80 milijuna kona za PDV, premijer je rekao kako Porezna uprava mora postupati zakonito. Oni koji se bave naplatom poreza vode poseban dijalog s predstavnicima kompanija. Oni su državni službenici i nemaju mogućnost arbitrarnosti, moraju štititi interese državnog proračuna i moraju postupati po zakonu, naglasio je premijer. U trenutku kad su krenule blokade, Porezna uprava je morala reagirati kako je reagirala. Spremni smo preuzeti vodstvo u rješavanju ovog velikog problema, ali samo poštujući zakon, istaknuo je Plenković.

Josip Budimir iz Francka, kao predstavnik dobavljača, kazao je kako njima ne odgovara dinamika provedbe postignutog standstill aranžmana te da smatraju da im treba “lex Agrokor”.

Budimir je pojasnio kako su dobavljači inicirali sastanak kako bi Vladu informirali o rezultatima pregovora koje su vodili s bankama s kojima su dostigli određenu razinu suglasnosti, ostalo je još nekoliko pitanja za raspraviti tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, ali i da su ukazali na žurnost postizanja održivog rješenj”.

U tom kontekstu smo dali podršku inicijativi Vlade da se usvoji zakon, istaknuo je Budimir. Prema njegovim riječima, time bi se osigurao institucionalni okvir da se riješi problem blokade računa koncerna, ali i osigurala sva buduća potraživanja za isporučenu robu i plasirane proizvode potrebne za revitalizaciju gospodarskih aktivnosti, ne samo trgovačkih kuća u koncernu, nego i njihovih proizvođača, koji su, kako je rekao, također u nezahvalnoj situaciji.

Na pitanje novinara tko će onda imenovati izvanrednu upravu, s obzirom da se spekulira da su banke već odabrale svog ‘povjerenika’, predsjednik Vlade je kazao da trenutna situacija ima dva scenarija rješenja. Postoji scenarij A, a to je normalni dogovor svih strana, poslovnih partnera, dakle vlasnika, banaka i dobavljača i u tom scenariju Vlada će to podržati. Ako, pak, do takvog dogovora ne dođe, u scenariju B, postoji nacrt zakona, odnosno pravne pretpostavke u kojima vodstvo u rješavanju te situacije preuzima država “ali uz važan doprinos svih zainteresiranih u nalaženju dugoročno održivog rješenja”, rekao je premijer.

Dodao je i da su u Vladi informacije o dolasku svjetski priznatih stručnih konzultanata koji se bave restrukturiranjem velikih kompanija u poteškoćama primili iz javnosti, ali da će ovih dana biti u kontaktu i s kompanijom i vidjeti kako će se taj proces razviti.

Agrokor je krajem rujna lani bio dužan dobavljačima 16 milijardi kuna, od čega polovinu tog iznosa hrvatskim dobavljačima.

Novi čelni čovjek Agrokora, zadužen za njegovo restrukturiranje, navodno bi trebao biti Antonio Alvarez III. On je izvršni direktor za restrukturiranje konzultantske kuće koju je angažirao ruski Sberbank. Uz njega, funkcije top menadžera bit će dodijeljene iskusnim neovisnim stručnjacima.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u