Srbin pokušava kupiti što veći broj KRAŠevih dionica!

Objavljeno 18.09.2019 - GospodarstvoIzdvojeno

Srbin pokušava kupiti što veći broj KRAŠevih dionica!

Dionice Kraša proteklih je dana kupovao Kappa Star Lirmited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića koja je sada prešla udjel od 5% dionica Kraša, izvijestili su Kraša putem Zagrebačke burze.

Zaprimili smo obavijest od dioničara Kappa Star Limited, o dosezanju i prelasku praga od 5% glasačkih prava u Krašu, navodi se u objavi Kraša, prema kojoj je ta ciparska tvrtka taj prag od udjela u Krašu prešla u ponedjeljak, 16. rujna.

Dionica Kraša u fokusu je ulagača nakon što je Mesna industrija braća Pivac početkom prošloga tjedna najavila ponudu za preuzimanje, nakon čega je znatno porastao promet tom dionicom, a slijedio je i veliki rast njezine cijene pa se u jednom trenutku početkom ovog tjedna njome trgovalo i po cijeni od čak 890 kuna, što je njezina najviša razina još od 2007. godine i rast cijene.

Podaci Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) o deset najvećih dioničara Kraša pokazivali su promjene odnosno povećanje vlasničkog udjela u Krašu na skrbničkom računu u Raiffeisen banci, a mediji su posljednjih dana nagađali tko je taj “kupac iz sjene”, očekujući i da će se službeno znati tko je on kada pređe udio od 5%.

Prema podacima iz obavijesti koju je Kraš dobio od tvrtke Kappa Star Limited, ta je tvrtka prag od 5% prešla u ponedjeljak, 16. rujna kada je na Zagrebačkoj burzi kupila 1319 dionica Kraša, ili 0,088 posto dionica, a nakon te kupnje je imala ukupno 80.166 dionica Kraša, ili 5,349%.

Kako je i u utorak i danas nastavljeno intenzivnije trgovanje dionicama Kraša, može se pretpostaviti da je i ciparska tvrtka u vlasništvu Šaranovića dodatno povećala svoj udio u Krašu.

Naime, jučer je protrgovano 19.116 dionica Kraša, čime je ostvaren promet od 13,6 milijuna kuna, a intenzivna je trgovina nastavljena i danas te je do 15,10 sati protrgovano 64.920 dionica, čime je ostvaren promet od 51,46 milijuna kuna. Dionicom Kraša trenutno se trguje po cijeni od 800 kuna, što je 13,5% viša cijena nego jučer.

Najveći pojedinačni dioničar Kraša je Mesna industrija braća Pivac, koji drže 30,73% dionica, a slijedi Kraš ESOP koji drži 18,45% dionica, dok je na trezorskom računu Kraša 5,03% dionica. Braća Pivac su početkom prošlog tjedna najavila objavu ponude za preuzimanje Kraša, navodeći i da su započeli pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša. U slučaju da se odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga ne uspostavi, iz Pivca su najavili da i dalje namjeravaju objaviti ponudu za preuzimanje Kraša, u tom slučaju samostalno.

Hoće li, kako i koliko najnovije promjene u vlasničkoj strukturi odnosno povećanje udjela ciparske Kappa Star Limited odnosno Nebojše Šaranovića utjecati na ponudu za preuzimanje koju treba objaviti Pivac ostaje da se vidi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u