Srbija još nije spremna za članstvo u Europskoj uniji

Objavljeno 04.10.2018 - IzdvojenoVijesti

Srbija još nije spremna za članstvo u Europskoj uniji

Da Srbija nije nikako spremna ući u EU to znamo svi, no sada je to potvrdila i njihova predsjednica Vlade. Srbija je okrenuta sve više bivšoj Miloševićevoj politici kroz radikale u vrhu države od kojih su neki bili i pripadnici zloglasne četničke cjeline. Srbija nema nikakve odnose sa svojim susjedima, državama Hrvatskom, BiH i Kosovom koje još uvijek ne želi priznati. Srbija se nije suočila sa svojim zločinima na području Hrvatske, BiH i Kosova te glorificira ratne zločine koje su činili pripadnici srpskih vojnih snaga u devedesetima. Službena Srbija negira sve vojne operacije za oslobođenje Hrvatske, BiH i Kosova te ih proglašava zločinačkim. Srbija ima vrlo loš odnos prema nacionalnim i seksualnim manjinama, prema svojoj opoziciji, prema svojim zakonima i prema transparentnosti u nabavi i trošenju državnih novaca. Cijela Srbija je danas u rukama jednog čovjeka koji usko surađuje s tajnim službama, i Vladimirom Putinom.

U interesu Srbije je da postane članicom Europske unije (EU) čim prije je to moguće, ali “neće biti kraj svijeta” ako se to ne dogodi 2025. godine, ocijenila je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Na otvaranju 7. summita EU-Jugoistočna Europa u Beogradu rekla je da Srbija još nije spremna za članstvo, jer joj je interes da provede reforme. Kada bi nam Bruxelles poručio da Srbija može sutra postati članicom EU, ja bih rekla – ne, jer nismo spremni za to, pošto za članstvo u tom klubu želite biti dovoljno jaki, provesti reforme, rekla je Brnabić.

Naglasila je potrebu Srbije da reforme provede zbog sebe, svojih građana i gospodarstva, a ne zbog Unije i poručila da je Srbiji interes i prioritet očuvanje regionalne stabilnosti. Za razliku od nekih zemalja u regiji, po ocjeni Ane Brnabić, Srbija nije na euroatlantskom putu jer ne želi članstvo u NATO. Ne želimo postati članicom NATO-a, iako za jednu državu izvan EU imamo visok stupanj suradnje kroz Partnerstvo za mir, rekla je Brnabić.

Srbijanska premijerka je ukazala na to da Crna Gora zasad ima prednost na Srbijom s otvorena 32 od 35 pregovaračka poglavlja s EU, dok je Srbija otvorila 13, a dva zatvorila. Brnabić kaže kako Srbija mora “što brže može” raditi na tome da zatvori otvorena pregovaračka poglavlja i poručuje da Srbija zagovara otvaranje pregovora EU s Makedonijom i Albanijom.

Predsjednica srbijanske vlade danas je, komentirajući ranije najavljene mogućnosti razmjene teritorija i korigiranja granica između Srbije i Kosova, ocijenila da Srbija sada pokušava zatvoriti Pandorinu kutiju otvorenu prije jednog desetljeća, kad je Kosovo jednostrano proglasilo neovisnost i postalo neovisno bez poštovanja bilo kakvog demokratskog načela.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u