Sramota za HDZ! Javnost im ismijava predsjednika

Objavljeno 22.12.2013 - Vijesti

Sramota za HDZ! Javnost im ismijava predsjednika

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Splitu je na izbornoj konvenciji županijskog ogranka SDP-a žestoko odgovorio čelniku oporbe i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku na njegovu najavu da će tražiti prijevremene izbore.

Poštovani kolega je toliko nedosljedan i izgubljen da to nema smisla komentirati. Ima svaki dan drugi stav. Za mjesec dana će tražiti da Božić bude umjesto Uskrsa, rekao je Milanović i nažalost nije bio daleko od istine.

HDZ nema snage objasniti Karamarku da ovako više ne može. Iz dana u dan ga ismijava sve veći broj građana Hrvatske i još se nikada nije dogodilo da HDZom vlada osoba s manje karizme. Tuđman je bio hrabar, pametan i s vrlo jakom karizmom, Sanader je imo karzmu i način uvjeravanja, ali je bio napuhan, bahat i nije trpio sugestije. Jadranka Kosor je imala snage, imidž i dobre rezultate. Nakon svih njih došao je ON, Karamarko! Nema karizme, neuspješan je, nema nikakav imidž, nema snage. Pozitivno je da nije bahat i nije sklon lopovluku.  Njegovi prvi suradnici govore da je uljudan i jednostavan i da je dobar kao osoba. No, sve to nije dovoljno za voditi HDZ!

Premijer se zadržao gotovo osam minuta pred novinarima, a osim o Karamarku govorio je o odluci Ustavnog suda o ukidanju radne obveze, najavi ministra financija Slavka Linića o otpisu dugova, oporavku i stabilizaciji gospodarstva, zahtjevu prosvjetara za smjenom resornog ministra Željka Jovanovića, sindikatima i njihovoj borbi za prava radnika.

U odnosu na društveni proizvod imamo visoke plaće. Imamo visoke plaće u odnosu na istočnu Europu. To ne možemo i nećemo srušiti preko noći i radimo sve da to ostane na visokoj razini. Ali plaće u Hrvatskoj ne mogu biti u bruto iznosu veće nego u Latviji, a jesu veće, a jednako smo razvijeni. Znači da smo skupi. Zato nam je i neka roba skuplja nego u Latviji, završio je premijer.

Zoran Milanović, obraćajući se izaslanicima na županijskoj izbornoj konvenciji splitsko-dalmatinske organizacije stranke, istaknuo je kako SDP unatoč svojim propustima i nesavršenostima nema alternativu ni u HDZ-u koji se, rekao je, ponaša licemjerno, niti u trećem putu koji, po Milanoviću, ne može pridonijeti stabilnosti u Hrvatskoj.

Mi nismo trgovali maglom, nismo takozvani stručnjaci niti ‘treći putevi’, to ni u jednoj ozbiljnoj europskoj uspješnoj demokraciji nikada nije dovelo do stabilnosti i čvrstoće, istaknuo je Milanović.

Poručio je kako SDP nije savršen i rekao, ne spominjući ime Aleksandre Kolarić koju je jučer Glavni odbor SDP-a isključio iz stranke, da postoje međusobne kritike unutar stranke a, kako se izrazio, može i javno jer ne živimo u 19. stoljeću. Teza da sam ja za to da se sve razriješi u stranci je polovična – i jesam i nisam. Ako hoćeš nastupaj javno, koristi javni prostor, medije, facebook ali pazi kako se odnosiš prema svojoj stranci, naglasio je Milanović.

Pozvao je SDP-ovce da ne nasjedaju na, kako se izrazio, licemjerje, neistine i opstrukcije političkih suparnika iz HDZ-a. Milanović je rekao kako se SDP ponaša po europskim standardima, dok se, po njemu, suparnici iz HDZ-a ne ponašaju ni kao istočnobalkanski trećeligaš. To je pravo lice naših suparnika, ne zovem ih neprijateljima nego suparnicima, oni nisu hrvatska alternativa. Oni nemaju stav, od dana do dana ga mijenjaju: jesu za referendum (o ćirilici), nisu za referendum, bili su u trapericama, bili su u kupaćim gaćama; to nije ozbiljna politika, ali s njom moramo računati, istaknuo je Milanović i dodao da suparnici iz HDZ-a jedno govore, drugo rade, treće misle.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u