SPOMENICI POZNATIH POVIJESNIH LIČNOSTI OSVANULI U CVJETNOM RUHU

Objavljeno 07.05.2016 - Zanimljivosti

SPOMENICI POZNATIH POVIJESNIH LIČNOSTI OSVANULI U CVJETNOM RUHU

Zagreb se jutros probudio uz maćuhice, ivančice, narcise i drugo cvijeće i bilje čiji su se opojni mirisi uvlačili u njegove ulice i naveli prolaznike da stanu na trenutak i pogledaju oko sebe. Ono što je plijenilo pažnju su gradski spomenici okićeni cvijećem raznih boja, mirisa i vrsta, kojima su organizatori najavili ovogodišnje, 51. izdanje međunarodne vrtne izložbe Floraart koja će se održati na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija, parku Bundek, od 30. svibnja do 05. lipnja 2016. godine.

Organizatori, Zagrebački holding – podružnica Zrinjevac, odlučili su građanima poslati jedinstvenu pozivnicu na ovogodišnje izdanje najpoznatije izložbe cvijeća Floraart, pa su tako okitili cvijećem spomenike poznatih povijesnih ličnosti kao što su Marija Jurić Zagorka, Nikola Tesla, Tin Ujević, Antun Gustav Matoš, Stjepan Radić i mnogi drugi kako bi sve podsjetili da je i ova izložba dio povijesti grada.

Posjetitelji Floraarta iz prve će se ruke uvjeriti da se Zemlja zaista smije svojim cvijećem, zahvaljujući tisućama različitih i čudesnih biljaka, zanimljivim aranžmanima, raznom ukrasnom grmlju, mnoštvu živopisnih cvjetnih gredica i brojnim atraktivnim instalacijama koje ih tamo očekuju. Osim izložbenog dijela, posjetitelji će imati priliku sudjelovati na brojnim promocijama i različitim stručnim tematskim predavanjima u Botaničkom vrtu te prezentaciji najljepših vrtova u Zagrebu i okolici. U sklopu izložbe održava se i natjecateljski dio – Hrvatski kup florista i međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća, a organizirana je i prigodna prodaja cvijeća i sadnica. Na više od trideset hektara otvorenog i dvije tisuće četvornih metara zatvorenog prostora, svake se godine predstavi više od 150 izlagača iz Hrvatske te više od 10 inozemnih izlagača.

Izložbe i sajmovi cvijeća u Zagrebu imaju dugu tradiciju. Prvi sajam održan je na Gornjem Gradu 1966. godine, a ime Floraart koristi se od 1992. godine, kad je organizaciju preuzela tvrtka Zrinjevac. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja se iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica preselila na Prisavlje uz Boćarski dom Zrinjevac, a od 2006. godine se održava na prostoru Parka Bundek.

Floraart je najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače kojeg posjeti više stotina tisuća posjetitelja, a pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba. Tradicionalno se održava u svibnju i lipnju kad u grad donese proljetnu život u bogatstvu cvjetne ljepote te tako postaje i turistička atrakcija Zagreba.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u