Španjolska i Katalonija ponovno zaoštravaju odnose!

Objavljeno 11.10.2017 - IzdvojenoVijesti

Španjolska i Katalonija ponovno zaoštravaju odnose!

Slučaj Španjolske neodoljivo podsjeća na sukob Hrvatske sa Srbijom u borbi za neovisnost Hrvatske.

Unitaristi Srbi/Španjolci žele pod svaku cijenu staviti Hrvatsku/Kataloniju pod kontrolu i zadržati je u istoj državi jer su Hrvatska/Katalonija  bogate i imaju novaca. Niti Srbi/Španolci nemaju neke posebne emocije prema Hrvatima/Kataloncima nego im je doslovno stalo samo do onoga što te nacije imaju. Srbi/Španjolci poslužiti će se kao većinski narod svim pa i vojnim sredstvima kako bi Hrvate/Katalonce prikazali kao separatiste i one koje treba uništiti.

Konačni ishod znamo. U agresiji Srba i Srbije na Hrvatsku Srbija je nanesla Hrvatskoj ogromne gubitke jer su Srbi uništavali hrvatsku infrastrukturu, ubili su 20 000 ljudi, posijali su Hrvatskom na tisuće mina i unazadili su je kao turističku destinaciju što je Hrvatskoj iznimno bitno.

Hrvatska se kroz 4 godine vojno naoružala, vojnim akcijama je izbacila agresora iz svoga prostora, te je danas postala članica najjačih geopolitičkih asocijacija na svijetu NATO i EU. Srbija je vojno poražena, gospodarski devastirana i ne postoji više niti jedna jedina mogućnost da će Srbija biti bolja ili uspješnija od Hrvatske. Srbija je trajno osalaćena kao država, a Srbi su medijski u svim medijima demokratskog svijeta prikazani kao negativci.

Španjolski premijer Mariano Rajoy nije ništa naučio od rata Hrvatske i Srbije te je napravio prvi korak prema aktiviranju članka 155 španjolskog ustava koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju što je ravno proglašenju rata Kataloniji.

Kabinet se složio da formalno zatraži od katalonske vlade da potvrdi je li ili nije proglasila neovisnost, rekao je Rajoy u kratkom televizijskom obraćanju. Odgovor katalonskog predsjednika odredit će buduće događaje, u sljedećih nekoliko dana, rekao je, dodajući da će nastaviti djelovati na “oprezan i odgovoran” način.

Taj formalni zahtjev potreban je kako bi se aktivirao članak 155 Ustava koji pak ne utvrđuje nikakav vremenski rok u kojem bi se trebao dobiti odgovor.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obećao je da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu “republiku”, istodobno se zalažući za odgodu postupka kako bi se “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom. Ocijenio je da njegova pokrajina živi “povijesni trenutak”, oslanjajući se na pobjedu “da” za nezavisnost s 90,19 posto glasova, na referendumu o samoodređenju.

Sukob Španjolske i Katalonije je neizbježan, a kakav će biti kraj ovoga sukoba svi znamo!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u