Šok u Rovinju, valovi razbijali automobile

Objavljeno 10.02.2016 - Vijesti

Šok u Rovinju, valovi razbijali automobile

Na snažnom udaru olujnog zapadnog i sjeverozapadnog vjetra danas se našla cijela zapadna obala Istre, a najpogođenije je, prema svemu sudeći, područje Rovinja, gdje je podivljalo more izazvalo poplave i materijalne štete. Ozlijeđenih, prema dosadašnjim informacijama, nema. I dok je na moru divljao vjetar na Ćićariji je počeo padati gusti snijeg. Na Učki je trenutno -3,5 stupnja Celzijusa.

Temperature zraka osjetno su se spustile u cijeloj Istri.

Najjači udar vjetra zabilježila je meteorološka postaja u Puli gdje su udari zapadnjaka dostizali gotovo 100 km/h. I drugdje na jugu i jugozapadu poluotoka mjerili smo olujne udare vjetra. U Barbarigi i Fažani vjetar je puhao brzinom od 72 km/h, dok je u nevremenu najpogođenijem Rovinju zabilježen udar od 75 km/h.

Automatska meteorološka postaja kod Srednje škole Zvane Črnje zabilježila je udar vjetra od 20,6 m/s ili 74 km/h, piše Istramet.

More je prelilo, osim rovinjskih ulica, i županijsku cestu na Antenalu, od Tara do Novigrada. U Puli su sa trošnih zgrada u središtu grada padali komadi fasada, pa dok puše jaki vjetar Puljanima se preporuča hodanje po sredini ulica.

U Puli udari vjetra do 97 km/h

Prošla noć donijela je vrlo turbulentno vrijeme na cijelo područje. Pala je obilna kiša uz mjestimične olujne udare juga, a zatim sjeverozapadnjaka i zapadnjaka.

Najviše kiše palo je podno Učke. Meteorološka postaja u Poljanama tako je u protekla 24 sata zabilježila čak 107 mm, a kiša je prestala tek oko 8 sati. Sa sjeveroistoka izdvojimo još i Staru Poštu (95 mm), Učku istok (85 mm) te Lupoglav (52 mm).

Obilna kiša zabilježena je i diljem središnje Istre, najviše je palo u Žminju (58 mm) i Pazinu (53 mm). Prema zapadu kiše je bilo značajno manje, tako je u Žućima kod Tinjana zabilježeno “tek” 28 mm. Značajnijih količina kiše bilo je i na Labinštini. U samom Labinu izmjereno je od 38 mm na Fortici do 41 mm u Kazakapama.

Gledajući cijelo područje najmanje kiše palo je na Cresu (12 mm) te u Puli (11 do 21 mm).

Osim kiše svakako treba spomenuti i vjetar koji je na pulskom području, na Stoji jutros dostizao brzine do 97 km/h! Olujne udare vjetra zabilježile su još neke lokacije, naročito one u višim dijelovima središnje Istre, piše Istramet.

Pogledajte video koji je na Youtube postavila Francesca Delbianco. (iPress)

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u