ŠOK! Brodosplit će isporučiti brod prije roka….

Objavljeno 19.05.2019 - Gospodarstvo

ŠOK! Brodosplit će isporučiti brod prije roka….

Nakon tužnih dana za hrvatsku brodogradnju zbog propasti Uljanika i Trećeg maja, ipak jedna dobra vijest dolazi iz Splita. Vodeća svjetska tvrtka za krstarenje polarnim područjima za nekoliko će dana u Brodosplitu preuzeti polarni kruzer, a već je potpisan ugovor i za gradnju još jednog.

Riječ je o jedinstvenom brodu, završenom i prije roka, posebno opremljenim za najzahtjevnija turistička putovanja polarnim krajevima. Ovaj ploveći hotel koji će obilaziti svjetske ledenjake rezultat je dvogodišnjeg rada 2.100 radnika splitskog brodogradilišta. Brod se ušminkava za skoru primopredaju.

– Ponosni smo, ovo je prvi puta da se radi polarna klasa na putničkom brodu. Od prve skice do isporuke kompletno smo je mi projektirali, naglašava Frane Matulić, direktor projekta. Zanimljivo, prvi je to polarni kruzer te klase na svijetu i prvi, kažu, dosad sagrađen prije roka.

– Ovaj brod je napravljen s novim softverom i novom organizacijom i restrukturiranim škverom gdje smo dokazali da možemo napraviti najbolju kvalitetu, cijenu i rok, istaknuo je Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

I nizozemski je kupac zadovoljan. Idući tjedan stiže na primopredaju.

– Puno je tehnoloških novina na polarnom kruzeru i zadivljuje kako su sve to odlično odradili. Brod je odlične kvalitete i presretan sam jer je sagrađen u roku, govori Wijnand Van Gessel, vlasnik kompanije Oceanwide Expeditions.

Polarni kruzer Hondius, vrijedan oko 400 milijuna kuna, isplovit će ovog tjedna put Nizozemske gdje će početkom lipnja ukrcati prve goste. Radnike brodogradilišta očekuju novi izazovi.

– Još jedan brod gradimo slične namjene za polarna krstarenja za američkog naručioca Quark Expeditions, rekao je Josip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću Brodosplita.

Polarni kruzeri i vojni brodovi specijalnost su splitskog škvera – pokazuje knjiga narudžbi.

– Imamo preko 10 brodova ugovorena uz pisma namjera u pain planu imamo ukupno dvadesetak brodova koji nisu trošak države već zarada države, istaknuo je Debeljak.

Brodosplit u europskoj brodogradnji, čini se, slovi kao konkurentan igrač. Ima li još ambicije spašavati riječko i pulsko brodogradilište?

– Dosta je negativna slika i loša poduzetnička klima tako da trenutno o tome ne razmišljam, rekao je Debeljak.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u