Snijeg zabijelio većinu gorja u Hrvatskoj

Objavljeno 20.11.2018 - Vijesti

Snijeg zabijelio većinu gorja u Hrvatskoj

Za razliku od prošloga tjedna, koji je počeo iznadprosječnom toplinom, ponegdje čak i rekordnom, a završio hladnoćom, burom, mjestimice čak i snježnim pahuljama – u ovome imamo sasvim suprotnu meteorološku priču i izazove! Bez rekordne topline, ali u mnogim mjestima uz prvi snježni pokrivač nakon ljeta, obilnije oborine, mjestimičnu poledicu…

Očekivano, snijeg je zabijelio većinu gorja, gdje ga je mjestimice i više od 10 cm, a tanji je snježni pokrivač izmjeren i na nekim nizinskim meteorološkim postajama DHMZ-a. Osim snijega, ponegdje je bilo i još će biti i obilnije kiše, kao primjerice u Makarskoj, gdje je od jučer do jutros u 7 sati palo čak 118 litara kiše po četvornome metru, a bilo je ili će tek danas biti – i drugih vrsta oborine, prema procjeni meteorologa DHMZ-a – čak više od 10 vrsta.

Pozor – ponegdje poledica!

Osim snijega, za one u prometu vjerojatno je najopasnija ledena ili prehladna kiša, koja se smrzava u dodiru s podlogom i stvara poledicu. Na usporavanje prometa, pa i njegovo onemogućavanje i sljedećih će sati na sjevernom Jadranu djelovati često jaka i olujna bura, mjestimice i s orkanskim udarima, a na srednjem i južnom dijelu samo malo slabije jugo.

Do večeri smirivanje…

Srećom, do večeri je vrlo velika vjerojatnost smirivanja i stabilizacije vremenskih prilika – slabljenje vjetra, većinom i prestanak oborina, stanjivanje oblačnog sloja, ponegdje i djelomično razvedravanje, osobito na srednjem Jadranu. No, prije toga, zanimljivo je spomenuti kako neki na sjevernom Jadranu, osim bure, mogu doživjeti i relativno rijetke pojave u istome danu – i kišu i snijeg, a i munje i gromove!?

Zoran Vakula

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u